Tehnologia evolueaza in mod surprinzator de la un an la altul, iar specialistii creeaza din ce in ce mai multe solutii pentru problemele cotidiene. Atat cheltuielile ridicate cat si poluarea mediului inconjurator forteaza oamenii sa caute metode sa se adapteze la noile cerinte si sa consolideze in jurul lor o lume mai buna.
Este sau nu rentabil sa actizitionezi panouri solare?
Probabil toti, cel putin cei care locuiesc la curte, s-au gandit macar o data cum ar arata viata lor daca ar decide sa utilizeze aceasta energie naturala. Energia solara este complet gratuita, singura contributie financiara fiind, asadar, doar cumpararea propriu-zisa a dispozitivelor.
Despre o utilizare panourilor solare putem spune ca este usoara: acestea sunt amplasate, dupa care se ocupa singure de alimentarea gospodariei cu energie. Panourile solare preleveaza radiatiile emise de soare, iar celulele solare le convertesc in electricitatea necesara.
Exista mai multe tipuri de celule solare care pot fi componente ale panourilor, iar in functie de aceste tipuri pe piata se regasesc mai multe categorii:
- Panouri solare amorfe;
- Panouri solare policristale;
- Panouri solare monocristale;
- Panouri solare cu strat subtire.
Ramane la latitudinea clientului ce isi doreste sa achizitioneze. In principiu, panourile solare monocristale au un pret mai ridicat, dar calitatea lor este net superioara, in comparatie cu panourile policristale care desi sunt mai ieftine si mai rentabile din acest punct de vedere, nu ajung la capacitatea primei categorii. Panourile amorfe sunt potrivite pentru gospodariile amplasate in locuri unde lumina este mai retrasa, deoarece nu dau randamentul necesar in conditii de lumina prea puternica. In final, panourile fotovoltaice cu strat subtire produc mai putina energie.
Raspunsul este unul subinteles: este rentabil sa achizitionezi un asemenea sistem, avand in vedere cate avantaje au.
Ce trebuie sa ai in vedere cand amplasezi un panou solar
Pentru inceput, este necesar sa te informezi putin inainte de a investi intr-un astfel de dispozitiv. Intai de toate, trebuie sa afli daca acoperisul casei poate ,,gazdui” acest mecanism. Sau, eventual, daca suprafata solului este suficient de mare. Trebuie sa te documentezi si in ceea ce priveste prevederile din tara legate de instalarea panourilor solare in zona ta. Apoi, determini consumul de energie pentru locuinta ta si faci din timp toate calculele pentru a descoperi daca investitia pe care vrei sa o faci este, intr-adevar, benefica pentru tine.
Atentie! Nu te aventura sa amplasezi panourile de unul singur pentru ca riscurile sunt mari. Asta in cazul in care nu esti chiar tu un specialist in domeniu. Daca raspunsul este negativ, apeleaza la serviciile de specialitate pentru a fi corect indrumat si sfatuit.
Daca ai ajuns la final cu calculele, poti sa te apuci de treaba. Bineinteles, ai grija sa nu iti scape din vedere si calculele referitoare la unghiurile potrivite pentru amplasare, in asa fel incat mecanismul sa lucreze la capacitate maxima.
In concluzie, dupa ce pui toate aceste detalii la punct, te poti bucura de o viata linistita si de un mediu mai curat odata cu decizia de a adopta alternativa panourilor solare.