Bongul este unul din cele mai populare instrumente pentru fumat, fiind cunoscut si sub numele de pipa cu apa si fiind folosit de mii de ani. Denumirea de “bong” isi are originea in tailandezul “baung”, care se refera la un cilindru din bambus regasit in cultura traditionala a tarilor din Asia de Sud-Est si fiind utilizat pana in zilele noastre ca instrument pentru fumat.
In prezent, bongurile sunt disponibile in head shop-uri din intreaga lume, in diverse marimi, forme si design-uri, insa cele mai cautate sunt cele din sticla, acestea avand cel mai bun raport dintre estetica si functionalitate. Insa bongurile sunt fabricate si din alte materiale, precum lemnul, plasticul, bambusul, ceramica sau chiar metalul.
Iata care sunt principalele componente ale unui bong:
Bolul
Bolul are forma unui bulb si este atasat la corpul principal al bongului. Acesta poate fi umplut cu tutun sau amestecuri de ierburi, care sunt aprinse cu bricheta. De cele mai multe ori, bolul este o componenta detasabila, fiind usor de schimbat.
Carburatorul
Carburatorul este un orificiu care de obicei este inchis, insa o data ce este deblocat permite utilizatorului sa evacueze sau sa inhaleze tot fumul acumulat in compartimentul principal al bongului.
Downstem-ul
Downstem-ul este un tub de dimensiuni reduse care are rolul de a permite fumului sa treaca din bol catre baza bongului, unde este filtrat prin apa.
Baza
Baza este o componenta care se afla in partea de jos a bongului. Aceasta poate avea diverse forme, in functie de designul bongului si are rolul de a stoca apa prin care este filtrat si racit fumul.
Tubul
Tubul este ultima sectiune a bongului prin care circula fumul dupa ce este filtrat prin apa. Dupa ce trece prin tub, fumul poate fi inhalat, iar daca este accesorizat cu un pre-cooler, acesta va fi mai fin si mai putin dur cu plamanii.
Iata cateva trucuri pentru ca fumatul la bong sa fie cea mai placuta experienta posibila:
Umple bongul cu apa rece sau fierbinte
Apa rece are rolul de a raci fumul, astfel incat sa poata fi inhalat mult mai usor. Unii utilizatori prefera chiar sa umple baza bongului cu gheata, iar apoi sa adauge apa. Astfel, in momentul in care este inhalat fumul, apa va bolborosi in stilul sau caracteristic. Pe de alta parte, exista insa si persoane care prefera sa foloseasca apa fierbinte, obtinand astfel o productie mai mare de aburi care ofera un efect calmant si benefic pentru aparatul respirator, similar aerosolilor.
Verifica periodic nivelul apei din baza bongului
Asigura-te ca nivelul apei din bongul tau nu este prea ridicat! Apa trebuie sa fie la un nivel mediu, pentru a evita neplacerea de a-ti sari stropi in gura atunci cand inhalezi profund. In acelasi timp, o cantitate suficienta de apa e necesara pentru a fluidiza fumul. Nivelul optim al apei din dispozitiv ar trebui sa fie undeva la aproximativ 7 centimetri deasupra bazei vasului.
Nu supraincarca bolul
Daca esti genul de fumator cu capacitate pulmonara mare, poti fi tentat sa pui o cantitate prea mare de tutun sau ierburi in bolul bongului. Pentru a putea inhala corect din bong, este indicat ca tutunul sau ierburile sa fie bine maruntite si sa nu fie ingramadite in bol! Mai bine incepi cu o cantitate medie pe care o poti suplimenta progresiv, decat sa risti sa infunzi bolul sau ca acestea sa pice din el si sa se imprastie pe jos.