Ce sunt panouri termoizolante și unde pot fi folosite?

231
Publicitate

Poate ai auzit de conceptul de casă modulară. Ele sunt construite din panouri sandwich, ce sunt o soluție ieftină, rapidă și eficientă pentru cine își dorește o casă mai diferită. Panourile termoizolante mai sunt utilizate și în construcția pereților și a acoperișurilor.

Publicitate

Ele vin cu o serie de avantaje față de alte alternative clasice, începând de la eficiența lor și continuând până la costurile reduse.

După cum spune și numele, panouri termoizolante, sunt destinate izolării atât termice, cât și fonice. Așa că, în rândurile ce urmează vei afla despre:

  • Tipurile de panouri sandwich;
  • Caracteristicile și proprietățile lor;
  • Cum pot fi utilizate.

Care sunt tipurile de panouri termoizolante?

Panourile sandwich sunt materiale de construcție prefabricate, compuse din trei straturi diferite. Cu alte cuvinte, sunt compuse din trei tipuri de materiale puse unul lângă altul. Datorită modului de realizare a lor, panourile termoizolante au adoptat și numele de panouri sandwich.

Cele 3 straturi:

  1. Primul strat are proprietăți izolatoare;
  2. Al doilea strat este miezul – umple și dă grosimea generală a panoului, fiind și un izolator foarte eficient;
  3. Ultimul strat este realizat dintr-un înveliș mai dur și impermeabil, ce ia contact cu mediul exterior, fiind foarte rezistent contra condițiilor meteorologice.

Așadar, ele se vor clasifica în funcție de materialul din care este compus al doilea strat, adică miezul:

  1. Cu spumă poliuretanică PUR sau PIR – are o conductibilitate termică redusă, fiind eficiente pentru conservarea căldurii în interiorul unei construcții;
  2. Cu vată minerală bazaltică – sunt foarte bune pentru termoizolare, dar și pentru izolarea fonică; sunt rezistente față de foc;
  3. Cu polistiren – sunt ușoare; sunt eficiente în eliminarea punților termice.

O altă clasificare a lor se realizează în funcție de sistemul de prindere:

  1. Vizibilă;
  2.  Aparentă;
  3. Ascunsă.

Pot avea un număr de 3 sau 5 cute.

Care sunt caracteristicile și proprietățile panourilor sandwich?

Panourile termoizolante au apărut ca și o alternativă a lemnului utilizat în construcția caselor și halelor. Acestea au apărut acum 90 de ani, revoluționând piața. Cu ajutorul lor timpul de construire s-a redus considerabil.

Panourile sandwich au o greutate foarte redusă. Din această cauză sunt utilizate pentru pereții exteriori, cei interiori și chiar pentru acoperiș. Datorită greutății sale, panourile sandwich pentru acoperiș nu pot genera deteriorări asupra rezistenței casei.

În funcție de tipul lor, adică de miezul pe care-l au, plăcile sandwich vor avea greutăți diferite:

  • Cele cu polistiren – 9,65 – 11,77 kg/m;
  • Cele cu spumă poliuretanică PIR/PUR – 9,95 – 15,79 kg/m;
  • Cele cu vată bazaltică – 15,4 – 20,85 kg/m.

Există o lungime standard a acestor panouri, ce diferă în funcție de categorie și de producător. Lungimea poate varia de la 2 metri până la 4 metri. Lățimea variază între 1,4 metri și 2 metri.

Grosimea este cuprinsă între 30 și 200 de mm pentru panourile din polistiren și spumă poliuretanică, în timp ce cele cu vată minerală au o grosime cuprinsă între 50 și 150 de mm. Partea bună este că producătorii oferă posibilitatea clientului de a comanda măsurile personalizate.

Cele mai eficiente din punct de vedere al izolării termice sunt panourile termoizolante din vată bazaltică. Cele PIR/PUR se află la coada clasamentului.

Izolarea fonică este cel mai bine realizată cu ajutorul plăcilor sandwich din polistiren. Panourile din vată bazaltică sunt cele mai potrivite datorită combustiei lor, fiind ignifuge.

Panourile termoizolante sunt foarte rezistente contra intemperiilor vremii. Ele sunt impermeabile. Rezistă foarte bine contra anumitor condiții climatice precum grindina și ploaia. Durata de viață poate depăși cu ușurință 50 de ani.

Mai presus decât atât, panourile termoizolante sunt sustenabile. Cele cu vată bazaltică sau cu polistiren nu vor afecta mediul înconjurător, fiind reciclabile.

În funcție de rezistența lor contra focului, panourile sunt clasificate în trei grupe:

  1. A1 – nu contribuie sub nici o formă la dezvoltarea focului;
  2. A2 – incendiul se extinde foarte greu
  3.  F – propagă focul;

Cum sunt utilizate panourile sandwich?

Panourile termoizolante pot fi montate atât pe structuri metalice, cât și pe structuri de lemn. Ele vor fi construite de către producători. Constructorii se ocupă doar de dimensionare și montajul lor pe structură.

Cea mai bună opțiune pentru a te bucura de toate avantajele acestor structuri ale panourilor sandwich este de a achiziționa structurile complete. Acestea vor conține:

  • Panourile;
  • Îmbinările;
  • Elementele specifice etanșeității;
  • Șuruburile;
  • Accesoriile de prelucrare/montare.

Panourile vor fi tăiate doar cu ajutorul unui fierăstrău pendular. Cel circular duce spre deteriorarea lor. Astfel de sisteme se pot integra ușor cu ferestrele de mansardă sau cele verticale.

Printre tipurile de construcții unde panourile termoizolante sunt utilizate se numără:

  • Halele industriale;
  • Showroom-urile;
  • Camerele frigorifice;
  • Spațiile de producție;
  • Depozitele;
  • Spațiile comerciale;
  • Garajele;
  • Spălătoriile;
  • Mall-urile.

Panourile mai sunt utilizate și pentru rolul lor casnic, acela de termoizolare a pereților construcțiilor civile. Se folosesc adesea și pe post de pereți despărțitori. Există panouri sandwich pentru acoperiș.

Panourile termoizolante mai sunt folosite pentru construirea integrală a magaziilor de unelte, caselor de vacanță, a garajelor sau a locuințelor de tip modular. Ele sunt folosite mai alese pentru costurile foarte mici față de materialele tradiționale.

Panourile sandwich sunt destinate spațiilor largi, deoarece montarea lor nu permite existența a foarte mulți stâlpi interiori. Așadar, avantajele lor sunt:

  • Greutatea redusă – transportul și montajul lor vor fi mult mai ușor de realizat, fiind mai facile decât în cazul materialelor tradiționale;
  • Eficiența – sunt foarte bune izolatoare termice, ceea ce înseamnă că te vor ajuta să economisești bani la facturile de încălzire; izolează fonic;
  • Timpul – o casă modulară va fi gata cu mult mai repede decât o casă construită cu ajutorul materialelor clasice;
  • Longevitatea – durata de viață a panourilor sandwich este de aproape 50 de ani;
  • Impactul asupra mediului – sunt o variantă sustenabilă, prietenă cu mediul.

Din ce în ce mai multe persoane aleg panourile termoizolante față de materialele tradiționale. Cei ce se ocupă de realizarea lucrării au posibilitatea de a termina într-un timp record lucrarea. Beneficiarii finali se vor bucura cel mai mult de avantajele acestor panouri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.