In procesul de dezvoltare, copiii au nevoie sa se joace pentru a-si imbunatati simturile si aptitudinile. Astfel, o constructie exterioara de acest tip ii va ajuta sa invete cum sa se distreze si de ce este foarte importanta socializarea. Suporturile de catarat, alaturi de tobogane si balansoare ii vor duce pe cei mici intr-o aventura de neuitat. Inainte de a efectua o constructie de acest tip, trebuie insa sa te asiguri ca alegi solutia potrivita si ca este urmat un set de reguli. Iata ce trebuie sa stii!
Cum alegi echipamentul?
Oferta de piata in amenajari locuri de joaca de exterior este una destul de bogata, astfel incat dispui de o gama larga de optiuni. Spre exemplu, poti achizitiona complexe cu diverse figurine sau in forma de castel. Indiferent de preferinte, terenul unde va avea loc montajul trebuie sa fie uscat. In acest mod, va fi prevenita deformarea materialelor. Opteaza pentru complexe de joaca in functie de fiecare categorie de varsta. Copii de pana la 2 ani inca invata sa mearga si isi doresc sa exerseze aceasta activitate. Cei cu varsta pana in 5 ani pot utiliza insa o scara si o rampa, iar un balansoar cu arcuri este un accesoriu ideal pentru a-i distra. Daca intentionezi sa montezi leagane, acestea ar trebui sa detina un spatar inalt, precum si centuri. Toboganele pot fi atat drepte, cat si curbate, fiind recomandata o lungime de pana la 1,5 metri. Copiii cu varsta de pana in 12 ani pot folosi acelasi echipament, singura exceptie fiind faptul ca exista mai multa siguranta in miscari. In consecinta, ai posibilitatea de a opta pentru un ansamblu mai mare.
Cum se monteaza un complex de exterior?
In primul rand, este necesar sa te gandesti ce material vei utiliza la acoperirea suprafetei de siguranta. Spre exemplu, poti folosi un pavaj de cauciuc. Acest aspect are un rol important in preventia accidentelor, iar costurile finale difera in functie de mai multe aspecte. Nu este necesara o intretinere avansata, ci doar completarea zonei cu material nou atunci cand apar lipsuri.
In al doilea rand, trebuie efectuata o pregatire prealabila. Aceasta etapa include indepartarea vegetatiei si cheltuielile legate de transport. Va fi nevoie de o echipa de montaj specializata, care sa creeze un plan si sa lucreze impreuna cu tine pana cand se ajunge la rezultatul dorit. Daca sunt necesare modificari, vei primi indicatii cu privire la acestea. Fiecare echipament are anumite zone de siguranta, fiind interzisa suprapunerea lor. De asemenea, pentru categorii de varste diferite, gruparea va avea loc separat. Acest lucru este necesar pentru ca intersectarea fluxurilor de utilizatori sa nu devina o problema. Daca te gandesti sa atasezi obiecte de mobilier urban in perimetru, este esential sa dispui de un buget suplimentar. Bancile pot fi utile pentru parintii care ii supravegheaza pe cei mici, iar suporturile de biciclete reprezinta un alt accesoriu placut.
Cat de sigure sunt complexele de joaca?
Intr-un complex de joaca de exterior, copii aluneca, se balanseaza, alearga si sar pe o varietate de structuri. Acestea sunt ideale pentru parcurile care se afla in apropiere de scoli sau gradinita. Initial, primele locuri de joaca nu aveau o constructie atat de sigura, dar acestea au evoluat odata cu trecerea timpului. In prezent, exista instructiuni clare si standarde ce vor fi respectate pentru formarea unui mediu sigur. Spatiile de joaca continua sa fie in plina dezvoltare, avand diverse tematici si o gama variata de culori vibrante. Drept urmare, copiii au parte de mai multe posibilitati. Unul dintre beneficiile principale consta in oportunitatea de a se intalni cu ceilalti si de a invata de la o varsta frageda despre importanta incluziunii si a colaborarii. Cei mici vor afla devreme cum sa isi mentina relatiile cu restul si cum sa formeze prietenii. In plus, este incurajata activitatea fizica si se evita stilul de viata sedentar, care include statul ore in sir pe smartphone sau tableta. In concluzie, locurile de joaca de exterior permit eliminarea stresului si reprezinta o sansa excelenta de relaxare.