Cele mai comune unelte pentru agricultura

267
Publicitate

Cele mai comune unelte pentru agriculturaIn cele ce urmeaza vom prezenta principalele caracteristici ale echipamentelor utilizate pentru suprafete mari si mici, evidentiind avantajele si dezavantajele fiecaruia si, mai ales, vom privi cultivarea din perspectiva ecologica, operand intr-un mod ecologic si cu scopul de a pastra fertilitatea microbiologica a terenului. Vezi detalii si preturi la https://www.agronord.ro/.

Ar fi prea lung sa analizam aici toate diferentele dintre cele mai moderne tractoare si noile tehnologii disponibile pentru fermierii profesionisti: intentionam sa oferim cel putin o imagine de ansamblu de baza, utila mai ales pentru incepatorii care pornesc de la zero in ceea ce priveste cunostintele despre utilaje si care doresc sa infiinteze o mica afacere agricola sau sa cultive terenuri intinse pentru care lopetile si sape nu mai sunt suficiente.

Publicitate

Masini agricole si agricultura de calitate

In sine, masinile, daca sunt bine alese si utilizate, promoveaza agricultura si productia de alimente sanatoase, respectand solul si mediul inconjurator. Cercetarea a continuat sa ofere solutii care optimizeaza resursele si conduc la eficienta, chiar si in cazul agriculturii organice sau ecologice.

Lumea uneltelor agricole este vasta si in continua dezvoltare. Cu siguranta nu este necesar sa aveti un tractor scump, mai ales daca aveti putin teren. Adesea este suficient sa folositi contractori pentru lucrarile de baza si apoi sa aveti la dispozitie unelte mici, dar totul depinde de alegerile pe care le faceti, in special in ceea ce priveste productia.

Inainte de a analiza in detaliu care sunt principalele unelte, la ce sunt folosite si care sunt avantajele si dezavantajele pe care le implica, merita sa reamintim importanta sigurantei la locul de munca si a faptului ca trebuie sa avem intotdeauna la indemana toate echipamentele de protectie personala inainte de utilizare. Dar ce facem atunci cand una dintre aceste masini se defecteaza? Nimic mai simplu! Apela la Agronord.ro.

Motocultorul

Motocultorul este un instrument utilizat pe scara larga in horticultura ecologica si este, de asemenea, atasata la tractor. Acesta consta intr-un numar de lopeti care sunt deplasate in sol, astfel incat acestea taie bulgari de pamant si ii arunca inapoi in timp ce masina avanseaza, ceea ce are ca efect spargerea lor.

Solul lucrat cu lopata este afanat, deoarece este amestecat de lopeti, dar lopetile nu il rastoarna, lasand astfel stratul cel mai fertil si mai bogat in viata acolo unde este. Putem enumera avantajele motocultorului :

  • Nu rascoleste solul, ci il rafineaza bine.
  • Necesita mai putin combustibil decat aratul.
  • Solul ramane plan si fara bulgari foarte mari.
  • Nu este necesar ca solul sa fie in conditii temperate perfecte pentru a fi lucrat, ci poate fi folosit si in conditii de umiditate suboptimala a solului.
  • Exista, de asemenea, o masina de cultivat cu motor, care permite utilizarea acestei masini la scara mica, potrivita pentru pasionati.

Alte instrumente agricole utile

In timp ce plugul si grapa se ocupa de sol, exista si alte utilaje agricole care sunt utile pentru a facilita alte operatiuni pe camp.

  • Cilindri

Dupa semanat se folosesc role, adica role de metal greu, adesea dintate, pentru a face ca solul sa adere la seminte si pentru a sparge si mai mult bulgarii de pamant inca prezenti.

  • Transplantator

In horticultura profesionista este de neconceput sa se faca toate transplanturile manual, ca intr-o gradina privata, asa ca intra in joc masinile de transplantare. Acestea sunt, de obicei, masini trase de tractoare care permit lucratorilor sa stea in picioare pe tractor si sa plaseze rasadurile in gauri speciale, care sunt apoi transportate la sol la distante stabilite de organe rotative speciale.

  • Grapa

Grapele realizeaza prelucrarea ulterioara a solului, adica rafina bulgarii de pamant ramasi in urma lucrarii principale pentru a forma patul germinativ. Grapa lucreaza la suprafata si o putem gasi in mai multe versiuni: cu discuri sau cu dinti fixati pe cadre rigide sau nerigide. Atunci cand alegeti, poate fi intotdeauna util sa consultati targurile comerciale sau site-urile de specialitate.

  • Cositoarea

Cositoarea este o masina utilizata pentru a toci biomasa si, de exemplu, poate fi foarte utila atunci cand un camp trebuie curatat de maracini sau de reziduuri de recolta voluminoase.

Unelte pentru suprafete mici

Daca avem o gradina de legume prea mare pentru a fi lucrata manual, dar nu atat de mare incat sa fie nevoie de tractoare, sau pur si simplu pentru ca terenul este terasat, putem alege unelte mecanizate mici.

  • Freza si tractorul

Cea mai frecventa utilizare a frezei si a tractorului este cea de motocultor. Acesta este instrumentul cel mai des aplicat la acest utilaj si, de obicei, este furnizat standard la cumparare. Munca cultivatorului face posibila rafinarea si nivelarea solului intr-un timp scurt. Dezavantajele sunt:

Talpa de afanare: axul pe care sunt fixate sape zdrobeste solul si poate duce la formarea unui strat compact;

Zdrobirea excesiva a solului, care uneori pare pulverizat ca o faina. Solul trebuie sa aiba o structura, data de particulele care se unesc. In cazul in care toate particulele sunt dispersate cu ajutorul unei lucrari care sparge toate agregatele, structura solului si porozitatea acestuia se pierd, ceea ce ingreuneaza oxigenarea si patrunderea apei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.