Cele mai interesante aspecte din istoria scolii de soferi

117

Cele mai interesante aspecte din istoria scolii de soferiPermisul de conducere este un act necesar pentru a putea conduce pe drumurile publice. Inainte ca acest document sa existe, pe drumurile publice erau prezenti doar birjarii. Acestia avea in  posesie un document care prevedea o serie de reguli de conduita pe care trebuie sa le respecte. Cu toate astea, permisul auto a aparut in momentul in care a aparut primul autovehicul.

    Istoria permisului auto

Primul permis auto a aparut odata cu aparitia primului autovehicul, si anume Motorwagen. Persoana care a avut pentru prima data un permis auto a fost Karl Benz. In acea perioada, mai exact in anul 1888 nu exista reglementari cu privire la automobile si nu existau testele auto rezolvate la politia rutiera sau proba traseului. Permisul obtinut de Benz era mai exact un act cu ajutorul caruia acesta putea sa circule liber pe strazi cu automobilul inventat de el.

Permisul auto a aparut datorita faptului ca automobilul lui Benz facea foarte mult zgomot si scotea fum iar acest lucru parea sa ii deranjeze pe locuitorii din localitate. Din acest motiv Benz a fost nevoit sa ii solicite Ducatului Baden permisiunea de a circula.

O perioada buna de timp permisele auto erau acordate tuturor persoanelor care le solicita. In anul 1903, Prusia  a introdus un test pentru toate persoanele care doreau sa conduca un automobil. Dupa care in Marea Britanie s-a impus o lege Motor Car Act 1903 prin care orice sofer trebuia sa aiba permis de conducere. Varsta minima pentru a obtine acest permis era de 17 ani iar viteza maxima de deplasare era de  20 de km/h.  Testul de conducere a fost introdus in Marea Britanie in anul 1934 iar in acea perioada accentul era pus pe partea de mecanica.

In Germania obligativitatea permisului a fost introdusa in anul 1910. Apoi treptat toate tarile europene au introdus acest document. Ultima tara care a introdus obligativitatea permisului auto a fost Belgia, in anul 1977. Pana in acest an , in Belgia se putea obtine permisul auto fara examen.

Dupa unirea principatelor in anul 1859, in tara noastra a aparut un prim document care reglementa circulatia. In mod clar in acea perioada de timp documentul facea referire la circulatia trasurilor pe drumurile publice. Abia dupa venirea regelui Carol I, in anul 1868 regulile s-au inasprit si conducatorii trasurilor aveau obligatia de a fi curati, cu haine decente si sa respecte o serie de reguli in  trafic. Tot in acel an se introducea si o noua lege, in care varsta minima pentru conducerea unei trasuri pe drumurile publice era de 21 de ani.

Prima masina care a circulat in tara noastra a fost un model Panhard in anul 1904. In Romania examenele au fost introduse abia in anul 1907.

In prezent examenul auto implica o proba teoretica si o proba practica. In ceea ce priveste partea teroretica trebuie sa accesezi www.chestionareauto.ro pentru a invata asa cum este recomandat si pentru a putea promova mai usor examenul auto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.