CFR Calatori nu va avea vagoane suficiente pentru a satisface nevoia de trafic

270

Trenurile supraaglomerate si cozile de la casele de bilete au devenit o obisnuinta pentru cei care circula cu CFR Calatori. Unul din motivele cererii tot mai mari de bilete este acordarea de transport feroviar gratuit studentilor incepand din februarie anul trecut. Din pacate, cei interesati de mersul trenurilor din Romania sunt prea multi comparativ cu capacitatea vagoanelor pe care CFR le pune la dispozitia calatorilor. Asa ca CFR Calatori nu va avea nici in aceasta vara suficiente vagoane pentru a satisfice nevoia de trafic.

Vara inseamna mai multe vacante, mai ales la mare, dar si la munte, si sosele mai aglomerate in special in weekenduri. Pentru cei care nu dispun de masina personala, vacanta echivaleaza cu trenuri foarte aglomerate: vagoane pline, oameni in picioare pe holuri si nu numai, rafturi neincapatoare pentru bagaje, cu putin “noroc” si cateva grade in plus fata de cate ar fi optime. In sezonul estival, CFR suplimenteaza, de obicei, numarul trenurilor si vagoanelor in special inspre litoral si munte. Numarul trenurilor a fost suplimentat, doar ca numarul de calatori este in continuare prea mare comparativ cu numarul de locuri pe care CFR le are in trenuri.

Datele cu privire la vagoanele disponibile pentru calatori pe care CFR le are nu sunt incurajatoare. Conform datelor oferite de Ministerul Transporturilor, in primavara acestui an doar 800 din 1200 de vagoane erau functionale din punct de vedere tehnic, restul de 400 neputand fi folosite din cauza defectiunilor. Repararea vagoanelor a inceput, insa destul de tarziu, avand in vedere ca la momentul inventarului nu era facuta nicio licitatie.

Asadar, va fi o vara dificila atat pentru calatorii trenurilor, cat si pentru CFR. Pasagerii vor trebui sa suporte aglomeratiile din trenuri si, uneori, statul in picioare, iar CFR se va lovi din nou, cel mai probabil, de nemultumirile calatorilor. Situatia este si mai neplacuta pentru CFR din moment ce are concurenta si din partea altor operatpri feroviari. Lucrurile nu pot fi imbunatatite din cauza ca nu exista fonduri suficiente pentru achizitia de vagoane si locomotive noi sau pentru modernizarea cailor ferate destul de vechi pentru a mai face fata fluxului mare de calatori. Poate anii viitori vor insemna pentru CFR Calatori achizitii noi de trenuri. Deocamdata, insa, pentru aceasta vara, traficul feroviar se prevede a fi aglomerat si nesatisfacator pentru calatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.