Cum alegi un procesor: sfaturi de achiziție

134
Publicitate

Cum alegi un procesor: sfaturi de achiziție 1

Publicitate

Procesorul sau CPU, cum apare mai frecvent în oferte, este un circuit electronic care coordonează funcționarea tuturor componentelor prezente într-un computer. Așadar, fie că îți dorești un PC pentru jocuri sau pentru lucru, performant sau de buget, procesorul este primul element la care trebuie să te gândești atunci când ai în plan configurarea unui nou calculator.

Scopul achiziției – la ce vei folosi computerul?

Pentru alegerea procesorului potrivit este nevoie să știi la ce anume vei folosi calculatorul în cea mai mare parte a timpului – este o chestiune esențială, deoarece scopul în care va fi utilizat dictează bugetul și complexitatea configurației.

O configurație decentă din punct de vedere al performanței, care poate face cu brio unor sarcini precum navigare web, procesare texte, editare foto sau chiar unele jocuri fără pretenții grafice prea mari, se va baza fie pe un procesor Intel Pentium sau AMD Ryzen 3 (2200G sau 1300X) ca vârf de performanță, ori Intel Celeron, respectiv AMD Athlon 200GE, dacă bugetul este redus.

Dacă urmărești o configurație pentru jocuri, cel puțin într-o rezoluție decentă Full HD 1080p, un procesor potent este Intel I5 sau AMD Ryzen 5, cu mențiunea că o astfel de configurație va pune accent îndeosebi pe placa grafică.

Pentru un computer de folosit la editarea de material video sau foto, ori la crearea de conținut digital, un procesor Intel Core I7 sau un AMD Ryzen 7 reprezintă alegerea perfectă, dacă alături de procesor adaugi minim 16 Gb DDRAM rapid și un mediu de stocare tip SSD de dimensiuni generoase (minim 1 Tb).

Performanța în editare video sau pentru jocuri la rezoluții Ultra HD 4K presupune configurații care înseamnă procesoare vârf de gamă din seria Intel Core I9, Core X sau AMD Threadripper, memorii ultra rapide minim 32 sau chiar 64 Gb, plus plăci grafice profesionale sau dedicate gaming-ului.

Specificații de luat în considerare

Alegerea unui procesor poate fi făcută doar în momentul în care înțelegi caracteristicile sale tehnice și de ce fluiditatea în anumite operațiuni depinde de anumite specificații.

Așadar, din punct de vedere al performanței, un procesor este definit de:

  • frecvența de funcționare (clock speed);
  • numărul de nuclee (cores);
  • memoria cache;
  • numărul de thread-uri – adică numărul de procese independente pe care procesorul le poate gestiona o singură dată).

În subsidiar, sunt de luat în considerare:

  • TDP – profilul termic sau cantitatea maximă de căldură pe care o poate genera;
  • IPC – instrucțiuni per ciclu.

Anumite programe se folosesc la maxim pentru a livra performanță de viteza frecvenței de funcționare, în timp ce altele utilizează multitudinea de nuclee și numărul superior de thread-uri (iată de ce este important să știi pentru ce activități ai nevoie de computer).

Mare atenție la socket-ul pentru care este dedicat procesorul! De exemplu, Intel a adoptat socket-ul LGA 1200 pentru generațiile 10 și 11 de procesoare, care diferă de socket 1150 sau 1151 – special conceput pentru generația a 8-a de procesoare. În cazul AMD, compania a adoptat un socket unic, AM4, atât pentru seria Ryzen cât și pentru procesoarele Athlon.

O configurație echilibrată

Unul dintre aspectele esențiale de reținut atunci când ai în minte o configurație este necesitatea creării unui concept echilibrat: un procesor puternic își va putea etala performanța pe deplin dacă beneficiază de:

  • suficientă memorie rapidă;
  • placă de bază dedicată;
  • placă grafică pe măsură.

Este inutil să achiziționezi un procesor puternic dacă nu vei putea deține și o placă grafică potentă, iar lipsa unei soluții de stocare rapidă și suficient de încăpătoare va fi cea mai mare problemă pentru un creator de conținut.

Alegerea unui procesor este, așadar, doar una dintre alegerile ce trebuie făcute atunci când vrei să cumperi un computer nou. Ideal, achiziția aceasta ar fi de realizat după ce ai analizat cu atenție toate fațetele nevoilor de împlinit cu noul calculator și ai înțeles exact specificațiile tehnice ale componentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.