Influenceri, antreprenori, artiști, persoane publice și specialiști în diferite domenii – toată lumea comunică în mediul online, pe teme de interes general sau pentru publicuri de nișă. Una dintre metodele eficiente de transmitere a mesajelor, ideilor și informațiilor de tot felul sunt podcasturile. Iată care sunt pașii pe care-i urmezi pentru realizarea unui studio dedicat acestor transmisii audio pe internet.
Achiziționează echipamentele audio pentru podcast
Ai ales locația pentru înregistrarea podcastului? Ai amenajat încăperea printr-un set-up similar studiourilor de radio, inclusiv antifonare și decoruri? Înseamnă că poți să începi echiparea cu dispozitive gadgeturi și accesorii specifice.
Cele mai importante dotări pentru podcast sunt echipamentele audio: reportofoane ZOOM și alte tipuri de dispozitive pentru înregistrare audio, microfon de podcast, sistem de înregistrare podcast, suporturi de microfoane, stative de microfoane pentru podcast, microfon USB cu braț, microfon cu stativ, seturi de microfoane și căști speciale pentru podcast.
Alege cele mai bune microfoane pentru studio, atât pentru tine, cât și pentru invitații tăi. Adaugă pe lista de cumpărături cabluri de conectare a microfoanelor la echipamentele de înregistrare, carduri de memorie și baterii reîncărcabile, mixere audio pentru podcast și streaming.
Ia în considerare dotări video pentru transmisii online pe canale de streaming
Ca să pui în valoare podcastul, ai opțiunea de transmisie audio și video în mediul online. Ia în considerare această variantă și achiziționează camere video, ca să coordonezi filmarea din mai multe unghiuri.
Alege camere profesionale pentru podcast și streaming. Ai nevoie de trepiede pentru camerele de filmare, deoarece le vei programa pe modul auto și vor fi fixate pe aceste suporturi speciale. Achiziționează un mixer video performant, adaptat nivelului de complexitate pe care-l are podcastul tău.
Pentru că prezinți și conținut video, trebuie să acorzi atenție sistemelor de iluminat din studio. Achiziționează seturi de lumină continuă și adaptează schema de lumini la activitățile de podcast, broadcast, streaming și producție. Completează set-up-urile cu monitoare pentru podcast, pe care să proiectezi imagini și clipuri, să ai un preview al cadrelor și să obții materiale vizuale de înaltă calitate.
Organizează zona de editare audio-video pentru podcastul tău
După ce ai înregistrat și eventual ai și filmat episoadele de podcast, trebuie să le editezi, înainte de postarea efectivă pe net. Perfecțiunea stă în detalii, așa că asigură-te că parcurgi cu atenție înregistrările și elimină imperfecțiunile, porțiunile care se repetă și alte detalii pe care le consideri nepotrivite.
Pentru aceste operațiuni ai nevoie de amenajarea unei zone speciale pentru editare audio-video. Aceasta trebuie să cuprindă un birou, scaun ergonomic, laptop performant sau PC care să aibă implementate softuri de editare audio (de exemplu Audacity, dacă lucrezi cu Windows sau Garage Band, dacă ai Mac.)
Dacă vei realiza și editare video pentru podcast, asigură-te că alegi cele mai bune softuri de modificare a conținutului filmat, prin montaj, aplicare de efecte, filtre, ilustrații sonore, animații și alte detalii multimedia.
Ține seama de sugestiile prezentate și amenajează un studio pentru podcast profesional, pe măsura talentului tău de comunicator online.