Cum evita specialistii erorile care pot aparea atunci cand utilizeaza instrumente de masura

534
Publicitate

Metodele utilizate pentru masurarea marimilor fizice sunt de obicei foarte exacte. Cu toate acestea, in timpul masuratorilor, pot aparea diversi factori perturbatori, care vor da nastere unor erori de masurare. In limbajul de zi cu zi, eroare inseamna “greseala”, insa pentru expertii din domeniul tehnic, eroarea este sinonima cu “nesiguranta, incertitudinea”.

Pentru determinarea marimilor fizice, sunt utilizate instrumente de masura, care de obicei au un grad de precizie foarte ridicat. Totusi, nicio masuratoare nu este absoluta. Masurand de mai multe ori aceeasi marime fizica, folosind aceleasi mijloace si in aceleasi conditii, vei obtine rezultate putin diferite. Aceste mici diferente se datoreaza observatorului, constructiei instrumentelor de masura sau altor factori.

Publicitate

Acuratetea unui experiment ne arata cat de aproape este rezultatul unei masuratori de valoarea adevarata, iar precizia este o masura a reproductibilitatii rezultatului. Masuratorile fizice pot fi afectate de trei tipuri de erori, pe care le vom studia in continuare: instrumentale, sistematice si statistice.

1. Erori instrumentale. Acestea apar din cauza preciziei limitate a anumitor instrumente de masura. Precizia unui astfel de dispozitiv depinde de modul in care a fost proiectat si fabricat, dar si de principiile fizice pe baza carora functioneaza. In mod normal, precizia unui instrument este data de cel mai mic interval pe scala gradata (de exemplu, un liniar are o precizie de 1 mm). Cu toate acestea, de multe ori se considera ca precizia este jumatate din valoarea celui mai mic interval, tinandu-se cont de faptul ca ochiul uman poate aprecia daca o masuratoare este mai aproape de una dintre gradatii sau de cealalta.

2. Erori sistematice. Acestea apar in mod repetat, de fiecare data cand se realizeaza experimentul. Ele pot avea cauze multiple:

– ignorarea anumitor factori fizici care ar trebui luati in calcul (de exemplu, determinarea vitezei sunetului fara sa se tina cont de vantul care bate dintr-o directie anume);

– decalibrarea instrumentului de masura (de exemplu, folosirea unui ceas care ramane mereu in urma);

– tehnica gresita de citire a instrumentului de masura (de exemplu, eroarea de paralaxa, care intervine in momentul in care utilizatorul nu face citirea perpendicular pe scala, ci sub un anumit unghi).

Pentru a evita erorile sistematice, specialistii trebuie sa se asigure ca instrumentele de masura pe care le utilizeaza sunt calibrate, ca stiu sa citeasca in mod corect indicatiile aparatului si ca sunt luati in calcul toti factorii care ar putea influenta masuratoarea.

3. Erori statistice. Acestea apar in momentul in care efectuezi mai multe masuratori pentru determinarea aceleiasi marimi fizice, dar obtii rezultate usor diferite. Diferenta statistica dintre rezultate apare ca urmare a multitudinii de perturbatii mici si neprevazute care pot influenta masuratorile (de exemplu, curentii de aer, temperatura din laborator, acuratetea vizuala si auditiva a tehnicianului, viteza de reactie). Rezultatul cel mai apropiat de adevar se obtine realizand un numar foarte mare de masuratori si apoi facand media lor aritmetica.

Ronexprim, care activeaza inca din 1991 pe piata autohtona, pune la dispozitia specialistilor din domeniile tehnice o gama foarte larga de instrumente de masura, de la osciloscoape, multimetre digitale si clesti de curent, pana la megohmmetre si camere de termoviziune. Toate acestea provin de la branduri recunoscute la nivel mondial, printre care Fluke, Keysight si Sonel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.