Cum se obtine in cel mai usor mod un certificat medical tip A5

905

A5 este un certificat tipizat, care se efectueaza de cele mai multe ori in vederea eliberarii autorizatiei de libera practica pentru medici si asistenti medicali. Este nevoie de acest document pentru practicarea legala a meseriei alese. Printre alte profesii care necesita acest act se numara si cele de economist, avocat, arhitect, traducator, psiholog, asistent social si multe altele. Toate cele de mai sus cad in categoria de “meserii liberale” si au nevoie de un certificat de libera practica, fiind astfel controlate prin legi speciale, fata de Persoanele Fizice Autorizate (PFA), care sunt obligate prin lege sa se inregistreze la registrul comertului.

Care sunt investigatiile necesare obtinerii unui certificat A5?

Pentru a obtine acest document va trebui sa sustineti examenul medical psihiatric si examenul medical boli interne. La final se va incheia certificatul medical A5 si se va adauga timbrul fiscal. Pe certificatul medical tip A5 se va specifica daca o persoana este sau nu “apta din punct de vedere fizic si psihic pentru exercitarea profesiei de asistent medical/medic.

Este important de retinut ca valabilitatea unui certificat medical tip A5 este de 3 luni.

Unde poti obtine un certificat medical tip A5?

Certificatul medical tip A5 serveste la atestarea starii de sanatate a solicitantului. Astfel, in certificat se trece diagnosticul complet – boala principala, bolile asociate si alte boli. Acesta se elibereaza intr-un exemplar, la cerere, de catre medicii din oricare unitate sanitara publica sau privata in evidenta careia se afla persoana care solicita acest act. Astfel, evaluarea medicala de specialitate poate fi realizata de catre orice medic de specialitate in functie de problema de sanatate a persoanei solicitante.

Daca in urma evaluarii medicale de specialitate se constata ca persoana solicitanta este sanatoasa, pe certificatul medical tip A5 se va completa ” Clinic sanatos. Apt din punct de vedere fizic si neuro-psihic”.

In cazul in care persoana solicitanta are mai multe diagnostice cu care se afla in evidenta unitatii sanitare care face evaluarea medicala, aceasta din urma va elibera un singur certificat medical tip A5, iar in cazul in care persoana solicitanta are mai multe diagnostice cu care se afla in evidenta mai multor unitati sanitare, fiecare unitate sanitara va elibera cate un certificat medical tip A5 pentru afectiunea pentru care persoana solicitanta se afla in evidentele sale.

Certificatul medical va fi semnat de catre conducatorul unitatii sanitare in care lucreaza medicii de specialitate care au evaluat persoana solicitanta, si va purta antetul si stampila rotunda a unitatii sanitare emitente.

Cui ii serveste certificatul medical tip A5?

Personalul medical cu pregatire superioara de scurta durata, postliceala si medie precum si cei care practica profesiunea in unitati publice sau private, au obligatia de a se inscrie in Registrul unic al asistentilor medicali si de a poseda autorizatia de libera practica medicala, cu avizul Ordinului Asistentilor Medicali din Romania.

Ce acte sunt necesare pentru eliberarea unei autorizatii de libera practica medicala?

Aceasta autorizatie este eliberata de catre Ministerul Sanatatii si Familiei prin directiile de sanatate publica, pe baza urmatoarelor documente:

– Diploma de absolvire a unei institutii de invatamant de specialitate, acreditata in conditiile de lege;

– Cerere tip;

– Certificat medical tip A5;

– Avizul Ordinului Asistentilor Medicali din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.