Dermoscopul este un instrument valoros de diagnosticare in leziunile cutanate. Nu este utilizat numai in detectarea cancerelor, ci si in infectii si chiar parazitoze, cum ar fi scabia. Exista mai multe tipuri de dermatoscoape dupa cum se poate vedea mai jos.
Utilizarea dermatoscopuolui a oferit o noua dimensiune a leziunilor cutanate si a oferit un instrument eficient de diagnosticare pentru a diferentia tumorile cutanate benigne sau maligne. In acelasi mod, sprijina, de asemenea, identificarea corecta in multe alte patologii ale dermatologiei generale.
Diagnosticul pielii este bazat pe viziune, dar nu intotdeauna..
Dermatologii tind sa gaseasca situatii in care optiunile pot fi mai multe, ceea ce face dificila determinarea daca te confrunti cu o leziune de un tip anume sau apartinand unei alte clasificari.
Ce este dermatoscopia?
Dermoscopia, cunoscuta si sub numele de microscopie de epiluminescenta sau microscopie a suprafetei pielii,este o tehnica non-invaziva efectuata pe pacienti. Adica este o practica concretizata in clinicile proiectate si specializate in acest scop.
In mod traditional, a gasit utilizarea frecventa in evaluarea si diferentierea leziunilor melanocitare suspectate de melanoame,precum si a cancerelor de piele. Printre acestea din urma putem mentiona carcinomul bazocelular si carcinomul cu celule scuamoase.
Dermatoscopul ca instrument
Un dermatoscop este dispozitivul utilizat pentru a face aceasta metoda de diagnosticare. Poti evalua structurile pana la adancimea dermei si poti inregistra imagini pentru comparatii viitoare, ca si cum ar fi fotografii.
Componentele esentiale ale acestui tip de dispozitiv sunt urmatoarele:
- Lentile acromaticecu marire variind de la 10 X la 200 X sau chiar mai mult.
- Un sistem de iluminatincorporat compus din lampi cu halogen plasate in interiorul piesei de mana.
- O sursa de alimentare: pot fi baterii reincarcabile sau inlocuibile.
Pentru ce este dermoscopia?
Principiul de baza al dermoscopiei este transilluuminarea unei leziuni pentru a o studia cu mare marire. In acest fel, pot fi vizualizate trasaturi subtile care ar trece neobservate. Tehnica face posibila dezvaluirea culorilor si microstructurilor care nu sunt apreciabile cu ochiul liber care corespund atributelor tesaturilor.
Constatarile trebuie intotdeauna interpretate in contextul clinic general al pacientului. Imaginea este integrata cu informatii din istoricul medical si examinarea macroscopica.
Cererile pentru aceasta examinare detaliata a suprafetei pielii sunt descoperite in alte circumstante,cum ar fi urmatoarele:
- Leziuni cutanate nepimentate.
- Dermatita infectioasa.
- Tulburari ale unghiilor.
- Acarieni -scabie in interiorul unui tunel pe piele.
- Localizeaza o aschie in piele
- Examinarea capilarelor pliului unghiilor in lupus eritematos cutanat (LES) sau scleroza sistemica (ES).
- Distinge anumite afectiuni ale pielii, cum ar fi lichen planus, si altele, cum ar fi psoriazisul sau eczemele.
- Evaluarea caderii parului, sub numele de
Tipuri de dermatoscopie
Conform sursei de lumina care este utilizata de dermatoscopul insusi, astazi se pot distinge doua tipuri de dermatoscopie, care sunt urmatoarele:
- Cu lumina conventionala nepolarizata (NPD):in aceste dispozitive trebuie aplicata o picatura de ulei pe leziunea care urmeaza sa fie analizata pentru a evita fenomenul de imprastiere a luminii care impiedica examinarea vizuala.
- Contactul cu lumina polarizata (PCD):aceste dispozitive au o lumina speciala, polarizata, care anuleaza fenomenul de dispersie si, prin urmare, nu necesita ulei de imersiune pe leziune. Dispozitivul poate contacta direct obiectivul cu suprafata pielii.
Unele dermatoscope au un sistem de fotografie incorporat, cu software de suport pentru captarea si stocarea imaginilor. Pentru cei care nu au acest mecanism, exista adaptoare speciale disponibile pentru conectarea la camere digitale.
Cum se face si care este pregatirea ?
Dermoscopia este o procedura simpla care se efectueaza in momentul consultarii cu dermatologul. Pacientul trebuie sa lase leziunea expusa pentru a fi analizata.
Dermatoscopul va fi sustinut in zona pentru a vizualiza caracteristicile morfologice corespunzatoare. Este o procedura nedureroasa care nu genereaza disconfort sau complicatii.
Nu este necesara o pregatire speciala, dar se recomanda sa mergi la cabinetul medicului in haine confortabile si cu suprafata curata pentru a fi evaluata si fara creme . Odata ce dermatoscopia este completa, persoana poate reveni la activitatile obisnuite fara nicio indicatie suplimentara.
Dermoscopia are utilizari puternice, dincolo de diagnosticul simplu al afectiunilor pielii, parului si unghiilor. Noile studii arata ca aplicatiile sale depasesc oncologicul si ca este posibil ca acesta sa serveasca drept suport pentru infectii si parazitoza.
Constatarile sunt foarte relevante, atat pentru medici, cat si pentru pacienti. Acestea ofera o rezolvare rapida a dilemelor diagnostice si terapeutice care sunt intalnite in mod obisnuit. Un atfel de aparat poate pune un diagnostic clar si astfel se poate incepe schema de tratament indicata de medic, pacientului in cauza. Dermatoscopul este parte din ramura dermatologiei si fara doar si poate, este indispensabil in diagnosticare.
Aparatura medicala este necesara in orice cabinet medical pentru a asigura o buna desfasurare a activitatii in ceea ce priveste medicul dar si pentru pacient, pentru a primi un diagnostic si automat un tratament adecvat fiecarei probleme in parte. Pentru o aparatura de exceptie si preturi consultati https://www.hmdmedical.uk.com si alegeti dintr-o gama variata de aparaturi, atat de necesare clinicilor sau spitalelor .