Despre hernia de disc și stenoza de canal lombar

181
Publicitate

Hernia de disc lombară și stenoza canalului lombar sunt două afecțiuni care afectează coloana vertebrală și pot cauza dureri de spate și simptome neurologice.

Publicitate

Ce au în comun aceste două afecțiuni?

Stenoza lombară poate fi o consecință a herniei de disc lombare. Dacă hernia de disc lombară nu este tratată, aceasta poate duce la compresia canalului spinal și la îngustarea acestuia, ceea ce poate cauza stenoza de canal lombar.

Simptomele herniei de disc lombare și stenozei canalului lombar pot fi asemănătoare. Ambele afecțiuni pot cauza dureri de spate, amorțeală și slăbiciune în membrele inferioare, dificultăți la mers sau chiar pierderea controlului asupra vezicii urinare sau intestinelor.

Diagnosticarea ambelor afecțiuni implică de obicei examinarea clinică și investigații imagistice. Acestea pot include radiografii, tomografii computerizate sau imagini prin rezonanță magnetică pentru a evalua structura coloanei vertebrale și a determina natura și gravitatea herniei de disc lombare sau stenozei canalului lombar.

Tratamentul ambelor afecțiuni poate implica medicamente, fizioterapie și schimbarea stilului de viață. În cazuri severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a reduce presiunea asupra nervilor și a îmbunătăți funcția neurologică.

Prevenirea acestor afecțiuni poate implica menținerea unei greutăți sănătoase, exerciții regulate pentru întărirea musculaturii din jurul coloanei vertebrale și evitarea activităților care pot pune o presiune excesivă pe spate, cum ar fi ridicarea de greutăți sau sporturile cu impact ridicat.

Cum faci distincția dintre stenoza de canal lombar și hernia de disc?

Deoarece atât stenoza de canal lombar cât și o hernie de disc apar la nivelul coloanei vertebrale și cauzează comprimarea fibrelor nervoase de la nivelul acesteia, este dificil să le distingem fără un consult de specialitate.

Acest aspect este datorat simptomelor asemănătoare ale acestor afecțiuni. Cu toate acestea, de regulă, în cazul stenozei lombare, durerea și amorțeala apar la mers și dispar dacă pacientul se odihnește, în timp ce disconforturile cauzate de o hernie de disc persistă chiar și în timp ce pacientul nu depune efort.

Totodată, o hernie de disc afectează adesea doar un singur spațiu intervertebral, în timp ce stenoza spinală poate implica mai multe vertebre. Poate apărea la orice vârstă, dar stenoza canalului spinal este considerată o afecțiune a vârstnicilor, cu excepția formelor sale congenitale. 

Este important să discuți cu medicul tău pentru a stabili un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat în cazul în care experimentezi simptome de hernie de disc lombară sau stenoză de canal lombar.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.