Diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor la nivelul coloanei vertebrale

288
Publicitate

Afecţiunile manifestate la nivelul coloanei vertebrale fac parte dintr-un spectru medical foarte elaborat, iar simptomatologia este amplă şi afectează arii anatomice extinse ale corpului uman. Coloana vertebrală reprezintă axul central al corpului uman, suportul principal al trunchiului, deţinând o multitudine de funcţii. Este un complex de vertebre, articulaţii, discuri intervertebrale şi muşchi, iar orice disfuncţionalitate la nivelul uneia dintre aceste componente generează afecţiunile specifice.

Publicitate

Când se impune controlul medical

Atunci când se manifestă dureri de spate, rigiditate în mişcare, dificultăţi de echilibru, dureri şi amorţeli la nivelul membrelor, dureri de gât şi de cap, se impune un control specializat, medicul neurochirurg fiind cel mai în măsură să facă o diagnosticare corectă şi să intervină cu schema de tratament şi terapiile adecvate.

Diagnosticare rapidă şi corectă

Indiferent de simptomatologia manifestată, o diagnosticare rapidă făcută de către medicul specialist este obligatorie. În cadrul unui consult medical, neurochirurgul stabileşte un dialog cu pacientul, tocmai pentru a lua la cunoştinţă toate datele esenţiale legate de istoricul medical al acestuia. Ulterior, se aplică examinarea fizică, urmată de investigaţiile cu ajutorul imagisticii. Astfel, o hernie de disc, principala cauza a celor mai multe afecţiuni ale coloanei vertebrale,  poate fi diagnosticată cu exactitate doar într-un cabinet medical de specialitate.  

Discul intervertebral herniat

Discul intervertebral este format din două părţi distincte. Stratul protector exterior şi nucleul gelatinos din interior. Orice fisură la nivelul stratului protector generează scurgerea nucleului gelatinos interior, producându-se astfel hernia de disc. În funcţie de unde este localizată, hernia de disc generează dureri la nivel lombar sau cervical, cât şi în ariile anatomice învecinate. Simptomatologia constă în amorţeală, dureri, furnicături, rigiditate în mişcare, lipsa forţei musculare, dificultate în coordonarea mişcărilor.  

Tratamente şi terapii

Ca primă măsură, odată stabilit diagnosticul, medicul neurochirurg va prescrie un tratament  medicamentos, completat cu terapii care vor avea rolul de a mări forţa musculară, diminuând astfel presiunea de la nivelul discului herniat. Atunci când  tratamentul medicamentos nu are rezultate mulţumitoare, se recomandă infiltraţiile sub ghidaj CT, plasându-se medicamentul direct pe discul deteriorat.

Intervenţia chirurgicală reprezintă soluţia cea mai eficientă, atunci când toate celelalte tratamente şi terapii nu au rezultate. Prin intervenţia chirurgicală se urmăreşte detensionarea rădăcinii nervoase afectate. De asemenea, tot chirurgical se poate îndepărta discul herniat, înlocuindu-se cu o grefă artificială. Este soluţia adoptată în cazurile foarte grave, fiind eficientă şi de durată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.