Fațade ventilate: avantajele și dezavantajele acestui sistem de izolare termică și acustică

139
Publicitate

Fațada ventilată este un sistem multistrat de izolație exterioară a pereților. Caracteristicile sale sunt caracterul practic, durabilitatea și un nivel ridicat de eficiență energetică. Cu toate acestea, pentru a obține caracteristicile de mai sus, este imperativ necesar să se respecte regulile de instalare. 

Publicitate

Fațadele ventilate combină funcțiile de decorare și de protecție împotriva pătrunderii apei și a deteriorărilor mecanice. Un astfel de sistem de fațade ventilate este instalat indiferent de anotimp și este ușor de reparat. În același timp, numărul mare de opțiuni pentru materialele de placare, face posibilă găsirea soluției necesare în fiecare caz specific.

Care este structura și funcția unei fațade ventilate?

Prezența unui gol care asigură îndepărtarea umidității din stratul de izolație este principala caracteristică a fațadelor ventilate. Intervalul trebuie să aibă o grosime de 40 până la 60 mm, care, în plus, este supusă reglementării. De asemenea, folosind acest sistem, este posibilă instalarea unui strat izolator în exteriorul structurii. 

Posibilitatea efectuării izolației exterioare cu fațade ventilate, este disponibilă atât în ​​faza de construcție, cât și în procesul de efectuare a lucrărilor de reparații la casa veche. La instalarea unei fațade ventilate, nu este nevoie să evacuezi rezidenții sau să suspenzi activitate companiei sau fabricii, dacă vorbim despre o structură industrială.

Dacă izolația termică se găsește în afara clădirii, aceasta se realizează dincolo de cadrul peretelui portant și de punctul de rouă. Așezarea în două straturi a materialului izolator, devine o garanție a absenței punților reci din cauza expansiunii îmbinărilor. 

În același timp, designul, constând din două straturi, ajută la reducerea costului direct pentru izolația în sine, ceea ce se datorează utilizării unor valori mai mici de densitate pentru stratul inferior de materiale.

Fixarea sistemului pe cadru face posibilă efectuarea numai de reparații locale în caz de deteriorare mecanică, ci există și posibilitatea implementării diverselor soluții de proiectare. În tehnologia sistemelor de fațade ventilate, caracterizate printr-o formă multistratificată, se are în vedere ca fiecare strat ulterior să fie mai permeabil la vapori, în comparație cu cel anterior. 

De regulă, vata de sticlă este folosită ca material izolator, care are o permeabilitate ridicată la vapori. Aceeași caracteristică trebuie să fie și în filmul aplicat care protejează împotriva umezelii și vântului, dacă este necesar.

Fațade ventilate: avantajele și dezavantajele acestui sistem de izolare termică și acustică 1
Fațade Ventilate Premium: Transformă Aspectul Clădirii Tale cu Soluții Avansate

Fațade ventilate HPL – Avantaje

Datorită tipului lor de construcție, fațadele ventilate oferă o mare libertate în alegerea placării și sunt disponibile diferite materiale. Există o mare varietate de materiale de la lemn și plastic, până la metale, materiale minerale și panouri compozite. 

Datorită proprietăților lor bune, multe proiecte au fost realizate cu panouri laminate de înaltă presiune, HPL, ca placarea fațadei în ultimii ani. Fațadele ventilate HPL au o suprafață dură, indestructibilă și rezistentă la impact, au rezistență ridicată la încovoiere, rezistență bună la intemperii și durabilitate.

Panourile sunt fabricate industrial sub influența presiunii și a căldurii, cu celuloză și rășină fenolică și melaminică. Sub suprafața reală se află straturi decorative care pot fi proiectate digital, imprimate sau acoperite cu nuanțe colorate conform unei diagrame de culori. Aceasta înseamnă că fațadele ventilate HPL individualizate pot fi implementate și în designul corporativ.

Pentru prelucrarea de fațade ventilate HPL sunt folosite unelte standard pentru prelucrarea lemnului, cu vârf din metal dur. Acest lucru permite un grad ridicat de adaptabilitate pe șantier. Practic, panourile sunt atașate direct de șipci, și acest lucru se realizează vizibil cu șuruburi sau nituri sau invizibil cu ancore sau console prinse în spate. 

Cu principiul fațadei ventilate, protecția termică și protecția împotriva intemperiilor sunt separate structural și astfel, susceptibilitatea la deteriorare este redusă în comparație cu alte sisteme de fațadă. În plus, cerințele speciale precum protecția împotriva incendiilor, zgomotului sau trăsnetului pot fi de asemenea, implementate cu ușurință și la sistemele cu design atractiv. 

Pentru arhitecți, pe lângă siguranța funcțională, ceea ce contează mai presus de toate, sunt posibilitățile creative care pot fi realizate datorită varietății de formate. Datorită gamei mari de decoruri și suprafețe, pot fi găsite și soluții arhitecturale care sunt adaptate cu precizie caracterului clădirii. Materialul dovedit HPL poate fi combinat și cu alte materiale.

Fațade ventilate – Protecție termică, protecție la condens și împotriva ploilor

Sistemul cu două straturi al fațadei ventilate poate fi proiectat cu izolație măsurată individual, pentru diferite cerințe energetice. Utilizarea materialelor minerale izolante cu o conductivitate de 040 sau 035 este comună pentru clădirile de orice înălțime și utilizare. În funcție de sistem, poate fi utilizată aproape orice grosime a materialului izolator. 

Chiar și o creștere ulterioară a grosimii izolației poate fi implementată fără dificultate în condițiile date. Temperaturile ridicate din timpul verii sunt reduse prin construcția de fațade ventilate pe straturile exterioare ale carcasei clădirii și astfel, se reduce consumul de energie necesar pentru răcirea spațiilor interioare. 

Din punct de vedere structural, fațada ventilată determină o rezistență la difuzia vaporilor care scade din interior spre exterior. Umiditatea din clădire este îndepărtată prin fluxul continuu de aer în nivelul de ventilație din spate, între izolația termică și protecția împotriva intemperiilor. Acest lucru asigură funcționarea pe termen lung a izolației și previne dezvoltarea mucegaiului. 

Protecția de ploaie pentru fațade ventilate funcţionează în doua etape: spaţiul de ventilaţia din spate egalizează presiunea astfel încât, orice ploaie torențială care a pătruns, să nu înmoaie izolația termică, ci să poată curge pe spatele placajului. Prin urmare, nici măcar rosturile de construcție deschise nu afectează protecția împotriva ploilor.

Aspectele de eficiență economică se reflectă și în cerințele construcției durabile. Durata mare de viață, intervalele lungi de întreținere și revenirea ulterioară a componentelor la ciclurile lor materiale, sunt cele mai importante caracteristici. 

Sistemele de fațade ventilate protejează structura clădirii pe întreg ciclul de viață și contribuie la costuri mai mici de întreținere. Dacă apelezi la o firmă de montaj, aceasta poate executa servicii de montaj fațade ventilate preț de ofertă sau preț promoţional.

Poate fi oferit un preț montaj fațade ventilate la prima vedere?

Dacă vrei să afli un preț montaj fațade ventilate, trebuie să știi că acesta depinde de dimensiunea și locația proiectului, gradul de dificultate, calitatea materialelor. Astfel, prețurile medii nu pot fi decât orientative.

Indiferent de preț, cu fațade ventilate vei proteja interiorul de supraîncălzire pe timp de vară, iar pe timp de iarna vei preveni răcirea excesivă, ceea ce reduce enorm costurile de răcire și încălzire. Alte avantaje sunt longevitatea, greutatea redusă, izolația fonică bună, calitatea înaltă și posibilitatea de a putea face fără probleme intervenții ulterioare în construcția fațadei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.