În mediul de afaceri actual, recrutarea devine un proces din ce în ce mai meticulos. Acest lucru se datorează unei piețe a locurilor de muncă volatile, în care angajații își pun mai mult ca oricând sub semnul întrebării pozițiile. De fapt, 75% din angajații actuali au consultat cel puțin un loc de muncă vacant în ultimele 12 luni.
În mod firesc, criza din domeniul sănătății a jucat un rol important în aceste rezultate. Piața muncii s-a prăbușit brusc, înainte de a-și reveni la fel de brusc. Mai mult, atitudinile au evoluat către o căutare pronunțată a sensului, a valorilor și a autonomiei la locul de muncă.
În cele din urmă, multe sectoare și locuri de muncă sunt în prezent deficitare. Printre acestea se numără sectoarele construcțiilor, IT și sănătății, pentru a numi doar câteva. În acest mediu extrem de instabil a face o greșeală de recrutare nu este deloc o greșeală de invidiat. Să nu uităm că un eșec în materie de recrutări personal costă în medie 50.000 de euro.
Deci, cum eviți capcanele și greșelile în materie de recrutări personal?
O înțelegere mai bună pentru o recrutare mai bună
O recrutare de succes înseamnă, în primul rând, înțelegerea candidaților. Pentru a face acest lucru, este vital pentru o companie sau pentru o firmă să observe noile provocări și schimbările care au loc în prezent în lumea profesională.
Statisticile spun că 58% din angajați afirmă că pandemia a schimbat relația lor cu munca. 81% consideră că bunăstarea la locul de muncă este o prioritate față de 56% în 2018. Concluzia care se poate trage din aceste statistici este una simplă. O recrutare reușită are sens dacă în prealabil sunt create condiții bune de muncă și de primire.
Recrutări personal: cum să eviți capcanele și greșelile
Greșelile unui recrutor pot duce la erori de recrutări personal. Iată care sunt cele pe care trebuie să le eviți și cum poți face acest lucru.
Greșeala numărul 1
Un anunț neclar sau incomplet. Aceasta este o greșeală comună în procesul de recrutare. Un anunț de job trebuie să ofere informații clare și complete despre pozițiile vacante dar și despre cerințele postului, responsabilitățile postului, oferta salarială și beneficiile.
Dacă un anunț nu este suficient de clar sau dacă este incomplet acesta poate atrage candidați necalificați sau poate duce la interpretări greșite ale cerințelor postului.
Greșeala numărul 2
Nu selectezi candidații potriviți. Odată ce postul vacant a fost publicat, va trebui să selectezi cei mai buni candidați. Este probabil să primești un număr mare de CV-uri așa că va trebui să le treci în revistă pentru eficiență.
De multe ori, unii recrutori nu reușesc să sorteze CV-urile și să rețină cele mai bune profiluri. Cu toate acestea, această fază inițială de selecție este importantă. Există cazuri în care candidații mint în CV. Informații incorecte, funcții deținute false, competențe inventate: candidații pot fi extrem de ingenioși și ar putea încerca să te înșele.
Pentru a evita să fii îngropat sub un număr mare de candidaturi exagerate și nepotrivite, efectuează un adevărat exercițiu de căutare a unui loc de muncă. Selectează candidații care se apropie cel mai mult de cerințele postului care trebuie ocupat. Este greu de decis, dar, în calitate de recrutor, trebuie să fii riguros.
Greșeala numărul 3
Nu respecți procesul de recrutare. Fiecare companie are un proces de recrutări personal specific. Nerespectarea acestuia poate duce la erori de angajare. Există un calendar și un proces care trebuie urmat li respectat.
Numeroși sunt recrutorii care caută o soluție miraculoasă pentru a reduce timpii de recrutare chiar dacă acest lucru înseamnă neglijarea procedurilor existente. Pe de altă parte, unii tărăgănează lucrurile și ratează candidatul ideal. Urmărirea procesului de recrutare ajută la evitarea acestui tip de problemă.
Greșeala numărul 4
Lipsa diversității. Lipsa diversității în procesul de recrutări personal poate duce, de asemenea, la erori de recrutare. Avem tendința de a recruta aceleași profiluri la nesfârșit. Pentru că așa găsim candidatul ideal.
De ce să schimbăm acest lucru? Dar asta înseamnă să uităm de diversitatea abilităților și experienței candidaților. Descoperirea unui profil nou poate aduce puncte de vedere diferite și noi perspective.
Greșeala numărul 5
Aștepți până când postul este vacant înainte de a recruta. Majoritatea companiilor și firmelor refuză să plătească două persoane pentru a face același lucru! Cu toate acestea, așteptarea până când postul este vacant înainte de a recruta poate duce la probleme încă de la început.
Noul recrut se poate trezi fără nicio informație pentru a începe. Își va pierde timpul căutând informațiile de care are nevoie. Ce modalitate mai bună de a asigura un onboarding de succes! Trebuie să eviți această situație.
Desigur, este și rolul managerului ierarhic să se asigure că instrucțiunile sunt transmise corect. Dar angajatul rămâne fragil în timpul perioadei de probă. Și poate demisiona în orice moment.
Greșeala numărul 6
Nu implici departamentele relevante. Din dorința de a face totul pe cont propriu, un recrutor se poate pierde în proces și poate rata esențialul. Un anunț de redactare prost redactat, un interviu prost pregătit, obiective neclare ale postului și o lipsă de cunoștințe despre post pot duce la un dezastru.
Recrutorii nu contactează întotdeauna departamentele și echipele implicate în postul respectiv. Prin urmare, este mai probabil să apară erori de recrutare.
Greșelile de recrutare pot fi costisitoare pentru o companie dacă nu sunt gestionate în mod corect. Ce se poate face în acest sens? Este important să ai o strategie și un proces clar. Aceasta ar trebui să descrie calificările pe care le cauți și etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a găsi candidatul potrivit.
Folosirea unui proces de recrutare precis îți va permite să identifici acea perlă rară pe care o cauți. Cum poți face acest lucru? Concentrându-te pe aptitudinile, experiența și potențialul candidatului (mai degrabă decât pe numele de pe un CV!).
Scopul acestui proces clar va fi acela de a te ajuta să selectezi persoana potrivită pentru postul respectiv. În cele din urmă, un proces de recrutare corect poate economisi bani pentru o companie, ajutând la evitarea greșelilor costisitoare și, în cele din urmă, poate duce la angajarea potrivită.
Dacă ai nevoie de muncitori de o calitate superioară, îți recomandăm să apelezi la specialiștii de la recrutari-personal.ro!