Legalitatea folosirii unei camere spion – un subiect controversat

76

 

Legalitatea folosirii unei camere spion – un subiect controversat 3Folosită pentru a supraveghea un spațiu sau o persoană, fără că altcineva să știe, camera spion este un subiect intens dezbătut, principalul motiv fiind legitimitatea acesteia și încălcarea intimității persoanelor vizate de acțiunea de spionaj. În plus, aceste dispozitive pot fi folosite și pentru spionajul industrial, activitate interzisă prin lege și pedepsită conform acesteia.

Iar accesibilitatea acestor instrumente de spionaj permite oricui să desfășoare o astfel de activitate. Tocmai de aceea legalitatea folosirii acestora este un subiect controversat, însă aceste sunt considerate legale în majoritatea statelor.

Cazuri de legiferare a camerelor spion în lume

400">Spre exemplu, în Coreea de Sud abia în anul 2010 a fost proliferată legea referitoare la camerele spion, care permitea difuzarea imaginilor și videoclipurilor filmate de acestea. În Marea Britanie, acestea sunt legale doar în măsură de a supraveghea proprietatea, existând o mulțime de legi care vizează Protecția datelor și Drepturile omului și care pot fi încălcate prin folosirea incorectă a camerelor spion.

La fel este și în România, unde există legi care proliferează dreptul la intimitate a persoanelor, drepturi care pot fi încălcate prin folosirea unor echipamente de spionaj. În plus, filmări realizate cu camere spion nu pot fi date publicității decât în cazuri excepționale sau dacă sunt solicitate și acceptate în instanță.

Totuși, peste tot în lume este interzisă instalarea oricărui tip de sistem de supraveghere în zone destinate special intimității personale, cum ar fi toalete, cabine de probă sau camere de hotel.

Cum poate fi descoperită o camera spion?Cum poate fi descoperită o camera spion?

ibile trebuie început prin a cercetat spațial care este considerat supravegheat. Unele camere de supraveghere au un led care poate clipi sau stă permanent aprins. Însă cum tehnologia a evoluat foarte mult, la camerele spion este foarte puțin probabil că acesta să existe.

De asemenea, este recomandat să fie verificate prizele, pentru a vedea aparatură conectată la cele din urmă. În plus, ar trebui verificat tot ce nu pare a fi la locul lui sau dacă sunt lucruri repetitive în camera, precum detectoare de fum, tablouri, găuri în pereți. Ar trebui verificate, de asemenea, locurile considerate ideale pentru a instala o camera spion, cum ar fi colțurile camerei, sursele de iluminare sau oglinzi.

O tehnică recomandată este stingerea tuturor surselor de lumina și cu o lanternă, scanarea întregii camere pentru a descoperi dacă lumina acesteia este reflectată de vreun obiect. Dacă acest lucru se întâmplă, acolo poate fi lentilă unei camere spion.

O altă metodă de descoperire a camerelor spion este reprezentată de dispozitivele de detectare a acestora. Aceste aparate pot identifica locul în care este (dacă este) plasat un dispozitiv fără fir care poate transmite la distanță. De asemenea, pe piață există și un instrument de detectare subtil, de dimensiuni reduse, care identifica orice tip de emițător.

Deși poate sună paranoic, este recomandat să fie efectuate astfel de verificări, mai ales când se călătorește, deoarece în ultimii ani, tot mai multe persoane au descoperit camere spion montate în camerele de hotel, iar acest trend este în creștere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.