Pestele este un aliment foarte complet. Acesta ofera proteine cu valoare biologica ridicata si acizi grasi esentiali (in special in cazul pestelui gras).
Din punct de vedere nutritional, nu trebuie sa uitam ca este clasificat in doua grupe mari: albastru si alb.
Diferenta consta in principal in continutul sau de grasime. Albul are mai putina grasime decat albastrul, dar acesta din urma are o valoare nutritiva mai mare, deoarece este bogat in acizi grasi polisaturati, cum ar fi Omega-3 (benefic pentru sanatatea cardiovasculara, pentru controlul asupra trigliceridelor si nivelului de colesterol).
Un peste cu adevarat proaspat are ochi bombati, luminosi si translucizi.
Dezbaterea eterna despre daca este mai bine sa consumati peste alb sau albastru este depasita: ambele tipuri sunt sanatoase si ambele ar trebui sa faca parte dintr-o dieta echilibrata.
Care sunt albi si care sunt albastri? Pestii albastri au carnea lor mai intunecata, iar coada (sau aripile caudale) sunt de obicei in forma de V iar pestii albi au o carne de o culoare alba.
Beneficiile pentru sanatate ale consumului frecvent de peste:
- – O mare valoare nutritiva, deoarece, asa cum am vazut, este bogata in proteine cu valoare biologica ridicata si este, de asemenea, bogata in vitamine.
- – Este digerat foarte usor, de aceea este util mai ales la persoanele cu probleme digestive-intestinale.
- – Continutul sau caloric este relativ scazut.
- – Unii pesti, cum ar fi conservele de sardine, sunt o sursa buna de calciu si fosfor.
- – Grasimile din peste sunt implicate in prevenirea bolilor cardiovasculare si ajuta la controlul nivelului de colesterol „rau”.
- – Persoanele care consuma acest tip de alimente au adesea o speranta de viata mai mare.
Dorada- un peste extrem de delicios si plin de vitamine
Iti place dorada? O faci mereu cu sare si vrei sa incerci retete gustoase si noi? Aici avem o multime de idei pe care sa le incercati despre cum sa pregatesti dorada: coapta, in sosuri, cu ingrediente delicioase, fripta etc. Indrazniti sa le incercati? Sunt retete foarte usor de facut.
Dorada este un peste delicios care se distinge cu usurinta, deoarece are un cap foarte mare, falci puternice si un corp oval si ferm. Aspectul lor aminteste destul de mult de platica de mare, deoarece sunt din aceeasi familie, dar in cazul acestora culoarea lor este intre gri si albastru.
Desi datorita acvaculturii ne putem bucura de acest peste pe tot parcursul anului, daca suntem suficient de norocosi sa-l putem prinde din mediul salbatic si sa gatim retete gustoase, cel mai bun sezon al lui este toamna. Ca si alte pesti, consumarea acestuia in mod regulat ne va aduce mari beneficii pentru corpul nostru.
Dupa cum bine stim, pestele este un aliment esential pentru orice dieta sanatoasa, deoarece ne ofera o mare varietate de nutrienti pentru ca organismul nostru sa functioneze bine. Datorita lui, putem pregati mancaruri foarte sanatoase care ne ajuta, de asemenea, sa avem grija de corpul nostru. De aceea, astazi vrem sa ne oprim si sa vorbim despre toate beneficiile si modalitatile de a gati un tip de peste: in special, dorada.
Modalitati sanatoase de a gati acet tip de peste foarte cunoscut si anume: dorada
- In primul rand, este important sa retineti ca nu se recomanda ca acest peste sa fie consumat crudsau slab gatit, deoarece in acest fel vom evita aparitia germenilor.
- Dorada in saramuraeste o modalitate foarte sanatoasa de a pregati acest tip de peste. Veti avea nevoie doar de sare grunjoasa, o spalati usor si gatiti-o in cuptor. Carnea este foarte suculenta!
- Aceasta optiune este una dintre cele mai rapide si mai usoare pentru a pregati dorada, deoarece se va face in cateva minute si nu ar trebui sa adaugati ulei deloc. Este cea mai recomandata alegere atunci cand suntem la o dieta de slabire.
- Doraba datorita valorii sale nutritionale ridicate, a devenit un nutrient important in dieta noastra. Este un peste mediteranean semi-gras, din aceeasi familie cu platica de mare, este considerat unul dintre cele mai rafinati pesti, recomandat pentru preparate culinare simple, la gratar, aburit, copt…
Contributia sa in omega 3 ajuta sanatatea cardiovasculara
- Dorada poate fi gasita in apele mediteraneene, in Insulele Canare, Azore si in Atlanticul de Est, de la Insulele Britanice pana la Capul Verde.
- La inceputul maturitatii lor sexuale, toate exemplarele sunt barbati, devenind femele pe masura ce dobandesc o dimensiune mai mare.
- Principalele tari producatoare sunt Grecia, Turcia, Spania (condusa de Comunitatea Valenciana, Andaluzia si Insulele Canare, printre altele) si Italia, intr-o masura mai mica gasim Portugalia, Egipt, Israel, Franta, Croatia, Cipru, Malta, Egipt, Tunisia si Maroc. Desi dorada de pescuit extractiva continua sa fie descarcata in porturile de pescuit, volumul din acest peste crescuta, reprezinta deja 92 % din total. Este un peste gustos, cu o carne alba si foarte suculenta.