Lecțiile de pian contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului tău

16

Lecțiile de pian contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului tău 3

Tot mai mulți părinți caută în zilele noastre cursuri de pian pentru copii.

A lua lecții de pian îi face pe cei mici să învețe bine un instrument și să poată să cânte în viitor (nu neapărat ca profesioniști, ci și ca amatori). Dar nu numai despre asta este vorba.

Muzica relaxează, dar concomitent și stimulează diverse talente și abilități încă de la vârsta preșcolară.

De multe secole, unul dintre instrumentele muzicale preferate ale tuturor familiilor care aveau posibilități materiale era pianul.

Nu e de mirare acest lucru, dacă ne gândim la nenumăratele beneficii pe care acesta le aduce pe diverse planuri: fizic, intelectual și emoțional. Pianul este de regulă privit ca fiind unul dintre cele mai complete și complexe instrumente din lumea muzicală.

Dezvoltarea abilităților cognitive, abilităților sociale se face  mai bine și mai ușor prin utilizarea pianului ca instrument de dezvoltare personală.

Copilul care învață să cânte la pian devine mai inteligent

Timp de zeci de ani, oamenii de știință au realizat programe de cercetare complexe, încercând să răspundă la întrebarea următoare: “Studiul pianului influențează dezvoltarea capacității intelectuale a copiilor?”

În final, s-a ajuns la concluzia unanimă că da, învățarea unui instrument muzical, mai ales a pianului,  contribuie indubitabil la dezvoltarea personală multilaterală a copiilor și, în special, îmbunătățește mult performanțele școlare.

În anul 1997 de doi oameni de știință,: F. Rauscher și G.Shaw, au demonstrat că acei copii care studiază un instrument muzical dezvoltă mai multe abilități de raționament comparativ cu acei copii de vârsta lor care nu fac acest lucru.

Acest studiu și-a propus să evalueze abilitățile de raționament spațio-temporal (abilități esențiale pentru învățarea matematicii și a altor științe importante). Rezultatele au fost cu 34% mai bune în cazul acelor copii care cântau la pian comparativ cu aceia care nu studiau acest instrument muzical.

Un alt studiu, publicat cu șase ani mai târziu, în 2003, realizat de oamenii de știință germani, arată că, în general, muzicienii au un creier mai dezvoltat decât aceia care nu au nicio tangență cu muzica (din punctul de vedere al interpretării și/sau compunerii acesteia).

Activitatea motorie este, în general, mai dezvoltată la muzicieni, deoarece ei fac o legătură rapidă și directă între partitură și mișcarea degetelor. 

Copiii, muzica și disciplina

Predarea pianului contribuie, mai general, la dezvoltarea multor abilități, dar și a disciplinei studiului, un element esențial pentru orice proces de învățare. Pentru a învăța orice tip de conținut, din orice domeniu de cunoaștere, disciplina este esențială. Nimeni nu poate asimila nimic fără a da dovadă de rigoare, dăruire și angajament.

Desigur, atunci când vorbim despre educația timpurie, profesorul are un rol fundamental în stabilirea regulilor disciplinei. Dar disciplina pe care copilul și-o autoimpune (cu ajutorul părinților) este de o importanță crucială. Pianul poate fi un obiect de distracție, divertisment și bucurie, dar este, de asemenea, sinonim cu dăruirea, efortul și mult studiu dedicat. Studierea pianului este un exemplu tipic de activitate de agrement care nu se referă doar la divertisment ci trece dincolo de această graniță facilă.

Un copil care învață pianul la o vârstă fragedă va dobândi o stare de spirit care este baza tuturor învățării (adică disciplina). Mai ales dacă copilul vrea să studieze în cea mai mare parte singur instrumentul. Acest lucru poate explica, de exemplu, faptul că copiii care studiază muzica în mod regulat au performanțe școlare mai bune decât colegii lor.

Un copil care cântă la pian nu dezvoltă doar abilități cognitive care facilitează învățarea școlară, dar, în plus, dobândește o disciplină favorabilă procesului de învățare în general.

Lecțiile de pian permit copilului să mențină o relație socială cu un adult în afara mediului familial și școlar, relație care îi permite să-și dezvolte abilitățile sociale.

Centrul de Educație și Cercetare Româno-Finlandez SEVA te invită să îți înscrii și tu copilul la cursurile de pian pe care le organizează în această perioadă!

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.