Mitul lui Mos Craciun – copiilor le place sa descopere singuri adevarul

269
Publicitate

Scrisoarea trimisa la Polul Nord, firimiturile de fursecuri de pe blat, cadourile care apar sub brad, momentul cand poti cumpara brazi artificiali de lux de la BraziCraciun.net si apoi impodobirea sa impreuna cu copilul tau, toate acestea sunt obiceiuri si traditii din perioada Craciunului.

Publicitate

Daca exista un ritual de familie care ocupa un loc important, acesta este unul care consta in a-i face pe copii mici sa creada ca Mos Craciun exista.

Cu toate acestea, un numar de parinti sunt reticenti: minciuna copiilor le poate dauna?

Unii pur si simplu nu vor ca dragii lor copii sa creada ceva ce nu exista. Altii o fac din motive educationale: de exemplu, tipul cu barba alba promoveaza consumul excesiv, ceea ce nu corespunde valorilor lor.

In cele din urma, unor parinti se tem in mod special sa nu dauneze bunei dezvoltari a copiilor lor, crezand ca nu vor mai avea incredere in adulti atunci cand isi vor da seama de inselaciune.

Varsta imaginatiei

Parintii nu trebuie insa sa se teama de repercusiunile negative daca isi fac copiii sa creada ca Mos Craciun exista.

Este un basm care se potriveste foarte bine cu gandirea magica caracteristica copilariei timpurii. La copii, rationamentul logic nu este inca dezvoltat. Ei se bazeaza pe parinti.

In plus, pana la varsta de aproximativ 8 ani, copiii se bazeaza pe ceea ce vad pentru a distinge binele de rau. Prin urmare, atunci cand adultii depun eforturi pentru a mentine mitul lui Mos Craciun si lasa urme in casa, precum firimituri de prajituri si cadouri sub brad, copiii nu au de ce sa se indoiasca de existenta lui.

Varsta Ratiunii

In jur de 7 ani se observa prima cadere semnificativa a credintei in Mos Craciun. Aceasta este epoca ratiunii. Din acel moment, copilul are mai multe puncte de referinta in realitate si este capabil sa inteleaga mai bine anumite concepte.

Observatiile lor personale si intelegerea lumii le permit sa distinga mai bine ceea ce este imposibil. Astfel, multi copii vor inceta sa creada singuri in Mos Craciun, doar gandindu-se la asta si vazand neconcordantele din aceasta poveste. Ar aduce chiar si un sentiment de mandrie pentru majoritatea dintre ei.

Evident ca nu trebuie sa-l folosesti pe Mos Craciun pentru a speria copiii care nu sunt intelepti. Ar fi o forma de santaj!

Minte critica

Pentru unii tineri, spalarea mitului lui Mos Craciun este un rit de trecere, momentul in care devin „mari”. Acestia accepta cu placere sa fie complicii parintilor lor pentru a-i convinge pe cei mai tineri sa creada in asta.

Important este de a ajuta copilul in cautarea adevarului de indata ce isi exprima indoielile. De exemplu, daca se intreaba cum reuseste renul sa zboare, il poti intreba ce parere are el despre asta.

In era internetului si a stirilor false, este esential ca ei sa isi dezvolte abilitatile de gandire critica. A-i invata sa gandeasca, sa se bazeze pe fapte pentru a-si dezvolta gandirea, sa puna la indoiala raspunsuri gata facute, chiar si atunci cand vin de la cei din jur, este o invatare fundamentala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.