Procesul de construcție al unei case din lemn: Etape și detalii

44
Publicitate

Procesul de construcție al unei case din lemn: Etape și detalii 1

Publicitate

Construcția unei case din lemn implică un proces meticulos și bine planificat, chiar daca alegi case modulare la cheie, care vin sub forma unor piese cu dimensiuni exacte si se construiesc la fel precum un puzzle.

Care este procesul la care trebuie să te aștepți atunci când construiești o casă din lemn?

Planificarea

Deși nu are legătură cu construcția propriuzisă, primul pas esențial este alegerea terenului pe care va fi construită casa. Este important să ții cont de factori precum accesibilitatea, orientarea față de punctele cardinale, topografia și condițiile de sol. Un teren bine ales influențează pozitiv eficiența energetică și confortul locuinței.

Dacă ai terenul, pentru a începe construcția trebuie să obții toate autorizațiile legale. Acestea includ autorizația de construcție, avizele de mediu, și alte aprobări locale specifice. Fără aceste documente, orice lucrare este ilegală și poate duce la sancțiuni.

Ulterior, un arhitect sau un inginer proiectant va crea planurile detaliate ale casei, ținând cont de dorințele proprietarului, reglementările locale și standardele de construcție. Dacă vrei să meargă tot procesul mai repede, poți alege proiecte gata făcute, cum sunt cele de pe Mobinstal.ro.

Pregătirea terenului

Dacă tot procesul de planificare este gata, urmează curățarea terenului. Aceasta include îndepărtarea vegetației, a resturilor și nivelarea solului pentru a crea o bază stabilă pentru fundație.

În funcție de condițiile solului și de tipul casei, se poate opta pentru fundații de tip plăci de beton, stâlpi sau fundații continue. Fundația trebuie să fie bine izolată pentru a preveni pierderile de căldură și problemele cu umiditatea.

După fundație, trebuie construit un sistem eficient de drenaj, pentru a preveni acumularea apei în jurul acesteia.  Acesta poate include rigole, conducte de drenaj și pante controlate pentru a asigura un flux constant de apă departe de structură.

Realizarea structurii

Partea de realizare a structurii poate fi cea mai simplă, dacă alegi o casă modulară. Este important să se respecte câteva lucruri:

  • Lemnul utilizat pentru construcție trebuie să fie de înaltă calitate și tratat împotriva dăunătorilor și umidității. Speciile comune includ pinul, molidul și stejarul.
  • Echipa care montează structura trebuie să aibă experiență.
  • Se utilizează șuruburi, cuie și plăci de metal de bună calitate, pentru a asigura o conexiune solidă între elementele de lemn.

Acoperișul și izolația

Acoperișul poate fi realizat din diverse materiale, cum ar fi șindrila de lemn, țigla ceramică sau tablă. Alegerea materialului pentru acoperiș depinde de climatul local și de preferințele estetice.

Deși lemnul izolează destul de bine, va fi necesară o izolare termică suplimentară. Materialele de izolație, precum vata minerală, spuma poliuretanică sau fibrele naturale, sunt plasate între elementele structurale pentru a reduce pierderile de căldură.

Pentru a preveni acumularea de umiditate în structura de lemn, se instalează și o barieră de vapori. Aceasta este o membrană impermeabilă plasată pe partea interioară a izolației, care împiedică vaporii de apă să pătrundă în pereți și să provoace deteriorarea lemnului.

Ulterior, dacă toate elementele amintite sunt în regulă, se poate trece la partea de detaliu, care nu este totuși vitală pentru casă: alegerea finisajelor și mobilarea.

Spre deosbire de o casă din beton, casa din lemn se remarcă printr-un proces mai rapid de construcție și printr-o mulțime de avantaje. Dacă alegi corect compania cu care lucrezi pentru construcție, te vei putea bucura de casa ta din lemn pentru foarte multă vreme.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.