Rulmentii: 4 lucruri interesante de stiut despre aceste componente indispensabile

257
Publicitate

Rulmentii: 4 lucruri interesante de stiut despre aceste componente indispensabile

Rulmentii: 4 lucruri interesante de stiut despre aceste componente indispensabile 1
Group of various ball bearings and gears close up on nice blue background with reflections.

Traim intr-o lume si intr-un secol in care suntem dependenti de tehnologii mai mult ca oricand si cel mai probabil acest lucru nu mai vine ca o noutate pentru nimeni daca tinem cont de modul in se desfasoara vietile noastre cotidiene. La baza tehnologiilor pe care le utilizam in prezent insa, au stat alte inventii si tehnolgii, care cel mai probabil ni se par rudimentare. Spre exemplu, rulmentii au o istorie mult mai indelungata decat ne-am putea imagina, avand in vedere ca acestia au fost utilizati si in secolele trecute, chiar daca poate sub o forma putin diferita de cea cu care suntem obisnuiti in prezent. Cert insa este faptul ca rulmentii se regasesc in momentul actual intr-o varietate de lucruri pe care le utilizam frecvent, daca nu chiar zilnic.

Publicitate

Datorita faptului ca suntem atat de obisnuiti cu toate lucrurile si tehnologiile la care avem in prezent, rareori ne mai gandim la aspctele ce stau la baza acestora. Spre exemplu, masinile si bicicletele sunt mijloace de transport ce utilizeaza rulmenti, pentru ca in lipsa acestora discuta despre forte de frecare uriase, care ar distruge la propriu diferite parti componente ale masinii sau bicicletei. In cele e urmeaza, am pregatit pentru tine cateva lucruri interesante despre rulmenti, pe care probabil nu le stiai.

            Rulmentii sunt utilizati pentru a micsora rezistenta la frecare dintre doua suprafete

Indiferent ca vorbim despre clasicii rulmenti auto sau despre utilii rulmenti industriali sau cei destinati bicicletelor, in fiecare situatie data, rulementii indeplinesc acelasi rol. Mai precis, este vorba despre abilitatea acestora de a micsora rezistenta la frecarea dintre doua suprafete. Practic, prin utilizarea rulmentilor, durata de viata a utilajelor si nu numai, poate fi semnificativ prelungita.

            Rulmentii au o istorie indelungata

Desi poate avem tendinta de a considera rulmentii o inventie a lumii moderne, in realitate acestea au o istorie ce s-ar parea ca se intinde chiar pana in vremurile antice. Desigur, rulmentii acelor vremuri utilizau niste role din lemn, nicidecum metal, insa acestea au fost precursoarele rulmentilor pe care noi ii utilizam astazi in atat de multe domenii. Cert insa este faptul ca aparitia rulmentilor a reprezentat un moment deosebit de important in istoria lumii, la fel cum a fost si cel al inventiei clasicilor acumulatori sau a altor produse ce au devenit standarde pentru vremurile actuale.

            Rulmentii se regasesc intr-o varietate de tipuri

Daca la inceputuri rulmentii erau simplii, pentru ca tehnologiile vremurilor respective nu erau complexe ca cele de astazi, in zilele noastre, rulmentii alcatuiesc o gama chiar impresionanta de produse. Aatfel, in functie de nevoi, putem regasi in prezent: rulmenti cu bile, rulmenti cu role cilindrice,  rulmenti axiali, rulmenti cu ace, rulmenti cu bile sferice etc, fiecare dintre acestia avand desigur o destinatie specifica.

            Aduc o multime de avantaje

Rulmentii aduc o multime de avantaje, la care rareori ne gandim, pentru ca in general tot ceea ce ne intereseaza este functionalitatea acestora. Priviti din alt unghi insa, rulmentii vin la pachet cu o varietate foarte larga de avantaje fata de alte tipuri de lagare precum: interinere mult mai simpla, gabarit axial mic, consum de lubrifiant redus, moment de frecare redus, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.