Varsovia, o experienta culturala inedita!

532
Publicitate

Pentru că este bine să învățăm mereu din lecțiile istoriei despre curajul și rezistența în fața regimurilor opresive, polonezii au creat un muzeu doar cu acest subiect, al revoltei față de nedreptate.

Dacă sunteți pasionați de istorie, atunci o vizită la Muzeul Insurecției din Varșovia va fi binevenită pentru a percepe profunzimea încercărilor prin care au trecut localnicii din Varșovia pe timpul ocupației nemțești. Muzeul Insurecției (cu o suprafață de peste 3.000 mp) a fost deschis publicului în anul 2004, fiind situat în zona Grzybowska, cartierul Wola, din Varșovia. Clădirea muzeului are trei etaje și colecții de aproximativ 1.000 de exponate, fotografii, documente istorice și cronici aranjate în ordine cronologică.

Publicitate

Pentru a înțelege mai bine subiectele expoziției, puteți urma traseul cronologic al evenimentelor. Istoria insurecției începe cu invazia nemților în toamna anului 1939, continuă cu timpul ocupației și finalul ei. Puteți viziona, la parterul clădirii, poveşti inspirate din viața reală, din perioada 1939-1945. Cel de-al doilea nivel al muzeului, prezintă o serie de obiecte privind viața religioasă și culturală a locuitorilor, livrarea proviziilor cu parașuta și spitalul insurecționiștilor.

Într-o altă zi de vacanta puteți face o plimbare spre partea riverană a Varșoviei, admirând pitorescul zonei și continuând drumeția spre Muzeul Științei Centrum Nauki Kopernik, situat pe malurile Vistulei. Construcția impunătoare prin constructivismul abstract și minimalist are o suprafață de aproximativ 20.000 mp și include aproximativ 350 de exponate educative.

Așadar, puteți începe inițierea în tainele universului, din perioadele timpurii de dezvoltare umană și până la ultimele inovații din domeniul roboticii. Puteți alege singuri grupul tematic la care vreți să participați. De exemplu, v-ar putea interesa găsirea răspunsurilor pentru componentele comune ale undelor de apă, ale celor sonore sau ale celor luminoase.

Cu acest prilej, puteți efectua experimente pentru a înțelege practic fenomenele la un nivel mai complex. Participarea la grupurile tematice vă poate ajuta să descoperiți lucruri noi despre liniile câmpurilor magnetice: „nori magnetici”, „funky fluids” și „poduri magnetice”. Proiectele Centrului de Știință Nauki Kopernik vizează facilitarea accesului la știința modernă pentru orice persoană și orice vârstă.

La sfârșitul unui traseu de 10 km, pe Drumul Regal, care începe în Piața Orașului Vechi, ajungeți la Muzeul Palat Wilanów, realizat la cererea Regelui Ioan al III-lea. Palatul Regal Wilanów este situat in districtul Wilanów din Varşovia și a fost construit în perioada anilor 1677-1696. Odată ce ați ajuns în preajma castelului puteți remarca unele elemente de influență italiană și anumite concepte preluate din stilul arhitectural francez. Palatul Wilanów a fost unul dintre primele muzee din Polonia deschise în 1805.

Cea mai luminoasă și frumoasă cameră din castel este Sala Albă, cu șemineuri prețios lucrate, piese de mobilier de înaltă calitate și picturi pentru monarhii August II și August III. Una dintre sculpturile importante ale palatului Wilanów este statuia ecvestră a regelui Ioan al III-lea Sobieski, triumfător asupra turcilor, realizată în jurul anului 1693. Dacă tot aţi pregătit un bilet de avion până în capitala Poloniei, odată ajuns acolo merită să vizitați Galeria Picturilor din castel, evidențiată prin culoarea pereților în nuanțe de roz pastelat și picturi de tavan tip medalion cu figuri renascentiste și baroce.

Dacă vă plac locurile cu profunzime istorică și culturală, atunci puteți alege bilete de avion spre Varșovia pentru a descoperi frumusețea și spiritul inovativ polonez. Puteți alege să călătoriți în orice sezon şi să vă bucuraţi de schimbările de peisaj, în lunile de primăvară cu flori și parfum sau perioada de toamnă blajină, cu fructe, legume și grădini multicolore. Clima din Varșovia este de tip continental moderat cu ierni reci și veri calde.

Vedeti articolul complet pe stiridiverse.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.