Probabil cea mai spectaculoasa salina din Europa, Salina Turda atrage sute de mii de turisti in fiecare an, asadar nu ai voie sa o ratezi, mai ales daca ajungi in judetul Cluj.
Salina se afla in municipiul Turda, la aproximativ 30 de kilometri de Cluj-Napoca, in zona Durgau-Valea Sarata (intr-un loc in care se gaseste si un strand cu apa sarata).
O salina de pe vremea Imperiului Roman
Cu toate ca a devenit foarte celebra in ultimii ani, de cand a fost renovata, Salina Turda dateaza de pe vremea Imperiului Roman, insa a inceput sa fie exploatata mai mult incepand cu secolele XI-XII, de catre austrieci, maghiari si romani. Primele date istorice care fac referire la salina sunt din 1271 si fac parte dintr-un document emis de cancelaria maghiara. Tot din documente aflam ca, in anul 1500, salina Turda avea sa fie considerata una dintre cele mai importante saline din Transilvania, producand cantitati imense de sare ce aveau sa fie exportate in alte tari.
Din 1840, insa, salina Ocna Mures avea sa devina un concurent impunator, motiv pentru care cea de la Turda ramase in urma ei.
Devenita monopol de stat dupa Primul Razboi Mondial si folosita ca adapost antiaerian in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, salina a fost redeschisa si introdusa in circuitul turistic abia din 1992. Din anul 2008, aceasta a fost inchisa timp de doi ani, cand a avut parte de o ampla modernizare si reamenajare ce au costat circa 6 milioane de euro.
Ce contine Salina Turda in prezent?
Astazi, Salina Turda este una dintre cele mai spectaculoase atractii turistice de la noi din tara, iar asta o sustin chiar si jurnalistii de la Business Insider. Compusa din Mina Rudolf, Mina Terezia, Mina Ghizela si Galeria Franz Josef, salina adaposteste o suprafata de zacamant de sare de circa 45 de kilometri patrati, grosimea sarii atingand chiar si 250 de metri – totul se afla la 120 de metri adancime in subteran.
Vizitatorii pot avea parte de o sumedenie de distractii in cadrul salinei, de la bowling, baschet, biliard, tenis sau minigolf, exista activitati atat pentru cei mici, cat si pentru adulti. Poti chiar si sa faci o plimbare cu barca pe lacul subteran sau, pentru o vedere superba asupra imensei incaperi, o tura in roata mare a caruselului.
Mai mult decat atat, in Mina Rudolf exista si un amfiteatru cu o capacitate de 100 de locuri, unde au loc ocazional concerte sau spectacole de teatru.
Cand poate fi vizitata Salina Turda?
Salina este deschisa publicului larg in fiecare zi, intre orele 9:00 si 16:00. Pretul unui bilet de adulti este de 20 de lei, in timp ce pretul unui bilet pentru copii/studenti este de 10 lei. Pensionarii trebuie sa scoata din buzunar 12 lei pentru a o vizita.