Poză de Tyler Franta pe Unsplash.com
Aproape fiecare an vine cu schimbări în ceea ce privește contabilitatea firmelor. De aceea, unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ții cont atunci când vrei să înființezi o întreprindere este alegerea tipului de societate. Acest lucru te poate afecta din mai multe puncte de vedere, printre care și cel fiscal.
Plecând de la noile reguli contabile care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, află de mai jos cum le poți implementa rapid și eficient.
De ce trebuie să ții cont din punct de vedere fiscal pentru o firmă nouă
Cele mai importante noutăți fiscale din 2024
Procedura de înființare a unei firme a devenit destul de simplă, dar mai ales rapidă, având în vedere că o bună parte din proces poate fi realizat online. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de anumite noutăți, printre care cele mai copleșitoare sunt cele de ordin fiscal.
Deși schimbările sunt destul de multe, iată care sunt cele cărora trebuie să le acorzi atenție sporită:
- implementarea sistemului e-factura;
- schimbarea modalității de impozitare a firmelor mari;
- împărțirea microîntreprinderilor în funcție de venituri prin impunerea a două cote de impozitare;
- scoaterea de pe lista entităților care pot deduce cheltuielile din sponsorizări a freelancerilor ce obțin venituri din activități independente calculate în sistem real;
- impozitarea tichetelor de masă și de vacanță cu 10% prin includerea lor în baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate.
Dintre aceste reguli, cele de impozitare vor influența direct felul în care alegi să faci afaceri.
Cum îți simplifici alegerea tipului de societate
Având în vedere faptul că modificările din Codul fiscal sunt destul de importante, probabil te vei întreba care este cea mai bună formă de organizare pe care o poți alege pentru firma ta. Iată câteva sfaturi în acest scop:
- stabilește care sunt obiectivele tale pentru a determina mărimea firmei;
- stabilește care este numărul de angajați de care ai nevoie;
- acorda atenție sectorului de activitate în care vei activa și dacă este supus unor norme fiscale adiționale sau speciale;
- interesează-te de noile raportări fiscale pe care firma le va avea, pentru a putea pune la punct contabilitatea societății de la început.
Din punct de vedere fiscal, te poți consulta cu o firmă specializată, astfel încât să știi care vor fi obligațiile pe care le va avea societatea ta. De asemenea, pentru a fi pregătit, poți alege serviciile de raportare contabilă oferite de o entitate precum este Mazars în România, care te poate ajuta să înțelegi care sunt normele pe care le vei avea de respectat. Mai mult, aceasta se poate ocupa de aceste aspecte, astfel încât să te asiguri că ești în legalitate din acest punct de vedere.
Vrei să înființezi o firmă în 2024? Regulile fiscale de mai sus sunt unele dintre cele mai importante din acest an. Astfel, este destul de important să ții cont de ele atunci când alegi tipul de societate și, dacă simți că este cazul, să apelezi la asistența specializată în domeniu.