In ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane s-au orientat catre alte mijloace de transport urban, diferite de automobile. Prin urmare, pe strazile si soselele oraselor au aparut atat multe biciclete, cat si trotinete sau dispozitive de tip Segway, care ne ajuta sa ne deplasam rapid prin traficul infernal. Adauga la aceste avantaje si faptul ca miscarea este foarte buna pentru organismul nostru, iar bicicletele si trotinetele nu consuma combustibili, fiind nepoluante.
Cu toate acestea, inainte de a beneficia de avantajele unei biciclete, va trebui sa tii cont de cateva sfaturi importante. Pentru inceput, sa stabilim care este traseul pe care il vei parcurge zilnic, pentru a determina care dintre modelele de biciclete ti se potriveste.
Astfel, pentru distante medii sau lungi (~10km sau mai multi, parcursi zilnic), iti recomandam o bicicleta hibrida. Aceasta imbina perfect avantajele unei biciclete de sosea, precum viteza si agilitatea, cu cele ale unei biciclete de munte, precum robustetea si siguranta. Aceste tipuri de biciclete sunt potrivite indiferent de capriciile vremii.
In cazul distantelor scurte sau daca folosesti in paralel si transportul in comun, iti recomandam o bicicleta pliabila, care se strange cu usurinta si este usoara, motiv pentru care o poti lua cu tine in autobuz, tramvai sau masina personala!
Iata si cateva sfaturi pentru deplasarea rapida si in siguranta, la serviciu si inapoi:
Fii realist, mai ales daca esti incepator – Cei care locuiesc aproape de lucru nu trebuie sa isi faca probleme. In schimb, daca locul de munca este relativ departe (7-8km sau mai multi), asigura-te ca ai o metoda alternativa de transport. Poti testa traseul, intr-una din zile mergand pe jos dupa munca. Poate fi util putin efort… Exista de asemenea si varianta de a testa traseul in weekend. Cea mai potrivita zi pentru a incepe este vinerea, macar o data pe saptamana. La o adica, daca esti prea obosit dupa o saptamana de munca, poti ruga un coleg sa te duca inapoi acasa cu masina.
Nu te forta din prima – Este foarte bine ca ai ales sa renunti la mijloacele de transport in comun, optand pentru biciclete, insa nu te forta inca de la prima incercare. Incepe cu trasee de 2-3 ori pe saptamana, iar odata ce te simti pregatit, poti incepe sa faci acest lucru constant.
Achizitioneaza-ti o casca de biciclete – Aceasta te va proteja in cazul unui incident. Alege-ti insa o masura potrivita sau cere sfatul unui specialist de la magazinul tau de biciclete.
Nu uita si de celelalte mijloace de protectie – Alege o vesta reflectorizanta pentru traseele limitrofe sau pentru drumurile parcurse la ceas de seara. Nu uita nici de luminile pentru biciclete, obligatorii pentru participantii la trafic, conform Codului Rutier in vigoare.
Alege rute mai putin aglomerate – In prezent exista o multitudine de aplicatii dedicate, care te vor ajuta sa parcurgi mai usor distantele necesare. Acestea iti vor semnaliza in timp real care sunt cele mai libere rute, astfel incat tu sa ai parte de un traseu relaxant si cat mai liber!
Ia-ti cu tine un kit anti-pana – Atunci cand esti departe de orice service, iar bateria telefonului este pe terminate, un kit anti-pana te va ajuta sa iti pui bicicleta „pe picioare”, mai ales daca te-ai mai lovit de aceste probleme si in trecut si ai experienta necesara.
Fii atent la trafic – Pentru acest lucru, este important sa inveti semnalele pentru biciclete, care sunt universale. De asemenea, limiteaza pe cat posibil ascultatul de muzica in casti, care iti poate distrage atentia, punandu-te in situatii riscante.