Cateva informatii in plus despre o tomografie abdominala

585
Publicitate

Ce ar trebuie sa stim despre o tomografie abdominala?

In primul rand, o tomografie abdominala este o investigatie destul de amanuntita si de precisa a zonei abdominale care se poate incadra in ramura imagisticii medicale. De asemenea, acest procedeu de analiza este si foarte usor de efectuat, nedureroasa dar si foarte rapid, nefiind nevoie de mai mult de 10 – 15 minute.

Publicitate

Analize asemanatoare pot fi efectuate in vederea uneu priviri mai amanuntie pentru zone precum capul, gatul, toracele, pelvisul, sistemul vascular sau chiar cel muscular sau scheletul. Astfel de analize sunt direct dependente de software-ul si de aparatul cu care se executa investigatia. In funtie de acesti doi factori imaginea zone poate fi si mai precisa si chiar 3D.

Doctorii tin intotdeauna sa puncteze 3 aspecte:

  1. Investigatia este complet atraumatica;
  2. Absorbtia de radiatii X este permanent monitorizata urmarind expunerea cat mai mica;
  3. Chiar daca aparatul poate emite un anumit sunet, el este infim ca si intensitate si nu necesita protectie speciala.

Cum se pregateste un pacient pentru o tomografie abdominala?

Procedura este standard in toate cazurile deci si pentru o tomografie abdominala. Medicii spun ca inainte ca investiatia propriu-zisa sa inceapa, pacientul trebui sa completeze un formular tip chestionar cu privire la istoricul medical. Acest lucru se realizeaza doar sub atenta supraveghere a doctorului sau a unei asistenta pentru a fi siguri de corectitudinea si autenticitatea acelui formular.

Exista intra-adevar si variante de astfel de analize care implica injectarea unei substante de contrast insa acestea sunt foarte rare pentru o tomografie abdominala. Cel mai des, aceasta substanta este introdusa in organism prin dministrare orala insa sunt si cazuri in care este necesara injectarea ei.

Pacientii trebuie sa stie ca pentru a efectua o tomografie abdominala nu trebuie sa fi fosti expusi cu un minim de 2-3 zile inainte unei alte analize pe baza de bariu sau raze x. Pe intreaga durata a analizei, pacientul trebuie sa asculte indicatiile medicului si sa stea nemiscat atunci cand investigatiea este in derulare.

Alte reguli de bun simt care pot fi general valabile

Atunci cand va trebuie sa faceti o tomografie abdominala, ar trebui sa fiti prezenti in sala de asteptare cu minimum 3 minute inainte de ora stabilita prin programare. In cazul in care este necesara si substanta de contrast, pacientul trebuie sa vina si mai repede si anume cu o ora pentru ca aceasta sa fie asimilata si raspandita pana la ora analizei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.