A2 (Autostrada Soarelui) uneste capitala tarii, Bucuresti, de cel mai mare port al Romaniei, Constanta. Autostrada este circulabila pe intreaga sa lungime, de 202,7 kilometri, incepand din 29 noiembrie 2012, dupa ce in prealabil fusesera date in folosinta doar unele sectoare de drum. A2 este singura autostrada din Romania dotata cu statie de taxare, toti soferii care traverseaza podul peste Dunare dintre Fetesti si Cernavoda fiind obligati sa achite taxa de pod.
Constructia Autostrazii Soarelui a inceput in perioada comunista, iar primul tronson, care avea o lungime de 18 kilometri si lega Fetesti de Cernavoda, a fost dat in folosinta in anul 1987. Acest segment include un sistem complex de poduri si viaducte de autostrada si cale ferata peste Dunare si peste Borcea, unul dintre bratele acestuia. Traversarea acestora este posibila doar achitand taxa de pod, a carei valoare variaza intre 13 Lei si 91 de Lei pentru o trecere, in functie de tipul autovehiculului condus. De altfel, A2 trece pe langa podul istoric de cale ferata construit in anul 1896 de catre inginerul roman cu origini franceze Anghel Saligny.
Dupa instaurarea democratiei in Romania, construirea A2 a continuat pana in anul 1993, cand a fost sistata din cauza lipsei de fonduri, fiind continuata dupa 1998. Sase ani mai tarziu, au fost deschise traficului doua noi tronsoane, Bucuresti – Fundulea si Fundulea – Drajna Noua, totalizand 106 kilometri. In 2006, a fost dat in folosinta si segmentul Drajna – Fetesti. Tot din acelasi an, traficul de pe Autostrada Soarelui este supravegheat video. Camerele urmaresc nu doar buna desfasurare a traficului, ci si daca soferii care traverseaza podul peste Dunare au platit taxa de pod.
Primele benzinarii de pe Autostrada Soarelui s-au deschis in anul 2009. Dupa inaugurarea tronsonului dintre Bucuresti si Cernavoda, lucrarile au continuat pe ceilalti 52 de kilometri pana la Constanta. Lucrarile au fost considerate incheiate pe 19 iulie 2012, iar circulatia se desfasoara fara nicio restrictie incepand cu ziua de 29 noiembrie a aceluiasi an. A2 a avut un cost total de 413,95 milioane de euro, dintre care 250 de milioane au provenit de la Banca Europeana de Investitii, 70 de milioane de la Comisia Europeana, iar diferenta de 90 de milioane – de la bugetul de stat al Romaniei.
Ca si in cazul celorlalte autostrazi din tara, accesul pe A2 este conditionat de plata rovinietei. In plus, A2 este singura autostrada din Romania care dispune de statie de taxare. Aceasta este obligatorie pentru folosirea tronsonului Fetesti – Cernavoda, care include podul peste Dunare. Taxa de pod poate fi platita atat la statiile de taxare, cat si la benzinarii sau prin SMS, insa cea mai eficienta, rapida si sigura varianta este online, pe site-ul taxadepod.ro, autorizat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Conform CNAIR, banii proveniti din plata taxei de pod sunt folositi in principal pentru intretinerea podului, dar si pentru administrarea sau modernizarea drumurilor de mare interes national.
A2 este dotata cu peste 25 de iesiri, care deservesc atat benzinarii si parcari, cat si canalul Dunare – Marea Neagra si urmatoarele localitati: Cernica, Balaceanca, Fundulea, Lehliu Gara, Drajna, Slobozia, Fetesti, Cernavoda, Medgidia, Murfatlar, Ostrov, Mangalia, Constanta si Tulcea.