Piaţa criptomonedelor din UE se află la o răscruce, în condiţiile în care Bitcoin şi Ethereum, în ciuda rolurilor lor fundamentale, traversează o etapă de corecţie din cauza peisajului macroeconomic, dar şi din cauza unei scăderi a entuziasmului. Pe de altă parte, tokenurile DeFi, mai puţin afectate de aceste fluctuaţii macro, se bucură de un val de adopţie şi de sprijin din sfera reglementărilor, arată o analiză Bitget, lider global în schimbul de criptomonede, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Industria cripto din Uniunea Europeană traversează o schimbare importantă a dinamicii. Implementarea reglementării Markets in Crypto-Assets (MiCA), în vigoare din decembrie 2024, a venit cu un cadru ce îmbunătăţeşte transparenţa şi protecţia investitorilor. În contextul acestei clarităţi reglementare, piaţa criptomonedelor din blocul european prezintă o divergenţă în ce priveşte performanţa, potrivit comunicatului.
Cu alte cuvinte, tokenurile din sfera Decentralized Finance (DeFi) câştigă teren, în timp ce Bitcoin şi Ethereum (BTC, respectiv ETH) se confruntă cu presiuni. Concret, monedele BTC şi ETH au scăzut cu 20-30% faţă de maximele recente, reflectând o fază naturală de capitalizare a profiturilor şi influenţa unor factori macroeconomici, precum menţinerea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA la 4,25%-4,5%.
Pe de altă parte, tokenurile DeFi au înregistrat o creştere de 15% în ultimele săptămâni, susţinută de utilitatea lor în ecosistemele descentralizate. Proiecte DeFi precum Chainlink şi Uniswap şi-au consolidat poziţia în industrie, demonstrându-şi valoarea prin funcţionalitate şi aplicabilitate.
Bitcoin şi Ethereum încă sunt rezervă de valoare
Fundamental, BTC şi ETH sunt active utilizate ca rezervă de valoare, iar din acest motiv, tind să fie mai afectate de presiunile macroeconomice, cum ar fi tarifele comerciale impuse de Donald Trump şi…
Sursa: Citeste tot pe Bursa.ro