Bolile provocate de paraziți ai câinelui și soluții pentru prevenirea lor

241
Publicitate

Majoritatea câinilor ajung să fie afectați atât de paraziții interni, cât și de paraziții externi de-a lungul vieții lor. Paraziții interni și externi pot provoca o multitudine de simptome și reacții ale prietenilor noștri iubitori, de la mâncărime ușoară, până la condiții care le pot pune viața în pericol.

Publicitate

Asemenea oamenilor, câinii au nevoie de protecție împotriva bolilor virale, viermilor și altor paraziți, astfel că examinările veterinare regulate devin esențiale pentru sănătatea și calitatea vieții animalului tău de companie. Dacă vrei să ai un prieten sănătos cu care să împărtășești toate experiențele, informează-te corect cu privire la bolile provocate de paraziții care-l pot infecta și care sunt soluțiile pentru prevenirea lor.

Bolile provocate de paraziți

Există mai mult de 50 de mii de specii de paraziți, dintre care majoritatea au caracteristici patogene. Paraziții sunt împărțiți în mai multe grupuri, în funcție de habitat, iar pentru câini, fiecare grup reprezintă un pericol specific și un atac asupra sănătății sale generale. În principal, paraziții sunt delimitați în funcție de mediul pe care îl infectează.

Paraziți interni

Paraziții interni infectează cu preponderență organele interne și fluxul sângelui care este responsabil pentru transportul paraziților de la un organ la altul. Dintre bolile provocate de paraziții interni la câini, se regăsesc:

  • Leishmanioza canină este o boală provocată de paraziții din clasa flagelatelor și afectează funcționalitățile organelor interne ale câinelui. Infecția începe să se răspândească în momentul în care prietenul tău patruped intră în contact cu un câine afectat de Leishmanioza canină sau dacă este mușcat de o muscă infectată;
  • Infecția cu paraziții Ascaris (paraziți intestinali rotunzi) este printre cele mai cunoscute infecții care afectează sistemul digestiv și calitatea vieții unui câine. Infecția se produce atunci când prietenul tău patruped nu beneficiază de un stil de viață corespunzător: regim alimentar, activitate fizică, igienă.

Paraziți externi

Paraziții externi sunt probabil cei mai ușor de identificat întrucât afecțiunile provocate sunt vizibile pe suprafața pielii câinelui:

  • Scabia canină (râia sarcoptică) provoacă mâncărimi puternice declanșate de atunci când un acarian de dimensiuni mici se adăpostește sub pielea câinelui. Principalele indicii prin care îți dai seama dacă prietenul tău patruped suferă de scabie sunt: mâncărime severă, căderea părului, apariția crustelor pe piele, stare de anxietate și nervozitate, scăderea bruscă în greutate;
  • Scabia la nivelul urechilor (otodectoza) apare din cauza contactului câinelui cu căpușele, infecția răspândindu-se pe întreaga suprafață a urechilor. Principalele semne că prietenul tău patruped se poate confrunta cu otodectoză sunt: mișcări frecvente ale capului, zgârierea intensă a urechilor, frecarea capului și urechilor cu diverse obiecte, eliminarea puroiului.

Măsuri de prevenție

În principal, vizitele regulate la medicul veterinar pentru aplicarea tratamentelor de deparazitare interne și externe sunt varianta optimă pentru menținerea sănătății câinelui tău. Dar dacă nu vrei să aștepți până la examinările veterinarului, poți folosi produse antiparazitare pentru câini de la magazinele specializate în produsele pentru animale de companie.

Pentru a reduce riscul de infecție și mai mult, asigură-te că prietenul tău patruped duce o viață echilibrată, că-i oferi mâncare de calitate, activitate fizică regulată și igiena corespunzătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.