Care sunt motivele pentru care NU este indicat sa apelati la firmele de servicii funerare din institutii medicale?

722
Publicitate

servicii funerare

De multe ori se poate intampla ca decesul unei persoane apropiate sa aiba loc intr-un spital sau o alta institutie medicala. Din pacate, la noi in tara, se poate intampla sa fim abordati de tot soiul de indivizi, care pretind ca sunt de la firme de servicii funerare, sau, mai rau, sa ni se “recomande” astfel de firme de catre personalul medical.

Publicitate

Din aceste motive, pentru a opri incurajarea acestor practici ilegale, va venim in ajutor cu o serie de sfaturi, pentru ca dumneavoastra sa puteti alege o firma de servicii funerare in cunostinta de cauza. Iata cateva aspecte importante de care este important sa tineti cont:

Potrivit noii Legi funerare 102 / 2014, este interzisa desfasurarea activitatilor de pompe funebre in incinta unitatilor medicale de stat:

“Art. 22. – (1) Prestarea serviciilor funerare se poate face numai in spatii autorizate.
(2) In institutiile de sanatate publica se interzic infiintarea si functionarea spatiilor pentru prestari de servicii funerare, cu exceptia spatiilor necesare derularii formalitatilor, in cazul decesului produs in institutia respectiva…”

Prin urmare, va sfatuim sa nu apelati la recomandarea unei firme de servicii funerare din partea medicilor, asistentelor, brancardierilor sau a altor persoane din institutia medicala respectiva, deoarece in costurile suportate de dumneavoastra se vor regasi si comisioanele aferente intelegerii dintre firma si cel ce a facut recomandarea, cum de altfel este interzis de urmatoarea lege:

“…Se interzice personalului institutiei de sanatate publica sa influenteze rudele persoanei decedate in alegerea prestatorului de servicii funerare.
(3) Se interzice orice forma de publicitate pentru firmele prestatoare de servicii funerare in incinta institutiilor de sanatate. La biroul de intocmire a formalitatilor, pentru persoanele decedate in institutia respectiva se poate afisa lista alfabetica a firmelor furnizoare de servicii funerare, cu adresa si numarul de telefon….”

De asemenea, va sfatuim calduros sa nu dati curs ofertelor venite de la angajatii (autopsieri, imbalsamatori) departamentului de anatomie patologica, deoarece acestia ori detin firma de servicii funerare recomandata, ori au o intelegere pe baza de remuneratie pecuniara. Nu va lasati obstructionati de intentiile cu iz “comercial” ale acestora si nu acceptati sa platiti serviciile lor, deoarece acestea sunt GRATIS, conform legilor in vigoare.

Astfel, cu toate ca o familie indurerata care trece prin astfel de momente funeste este vulnerabila, acesti indivizi nu se dau in laturi de la nimic pentru a incerca sa va convinga de validitatea solutiilor cu care spera sa va “agate”. Prin urmare, este important sa verificati legitimitatea firmelor de servicii funerare propuse, sau, mai bine, sa nu dati curs invitatiilor de genul “Agentul este chiar aici, va pot face cunostinta imediat” sau “Lasati o adresa sau un numar de telefon, iar persoana respectiva va poate vizita in cel mai scurt timp”. Cu toate ca sunteti presat de timp, este indicat sa luati decizia referitoare la firma de servicii funerare cu care doriti sa colaborati in cunostinta de cauza, printr-o verificare atenta a istoricului acesteia, precum si a recenziilor diversilor colaboratori/clienti.

Nu uitati ca aveti tot dreptul sa va alegeti firma de servicii funerare cu care sa colaborati, nefiind constransi de nimeni si nimic. In concluzie, speram ca sfaturile de mai sus sa va ajute intr-un astfel de moment greu, iar casa de pompe funebre pe care o alegeti sa fie una profesionista, care sa va ajute cu adevarat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.