Topografia este studiul formei si caracteristicilor suprafetelor terestre. Topografia unei zone se refera la formele si trasaturile suprafetei de pe teren si la dispunerea lor. Definitiile traditionale necesita o harta topografica pentru a afisa atat caracteristicile naturale, cat si cele create de om.
Un studiu topografic aduna date despre caracteristicile naturale si create de om pamantului, precum si despre terenul acestuia.
Caracteristicile permanente, cum ar fi cladirile, gardurile, copacii si raurile definesc cu precizie terenul si limitele acestuia.
Contururile terenului si nivelurile arata elevatia terenului. Hartile topografice sunt create de catre o firma de topografie si cadastru si sunt folosite de arhitecti, ingineri, antreprenori de constructii pentru a vizualiza cu precizie suprafata atunci cand se doreste planificarea structurala.
In functie de scopul sondajului si de rezultatul dorit, exista cateva tipuri de ridicari, inclusiv un sondaj general al terenului, un sondaj de delimitare si un sondaj pentru proiecte de constructii.
De asemenea, in functie de scara hartii care este necesara si de unde este locatia, de exemplu daca este o zona urbana sau rurala, un sondaj poate fi clasificat dupa nivelul de precizie.
Un proces tipic de cercetare topografica include:
- Colectarea informatiilor, adica aria geografica care trebuie inclusa, nivelul de detaliu, acuratetea si productia de date;
- Planificarea orarului si a preturilor;
- Colectarea datelor sondajului la fata locului;
- Prelucrarea datelor si pregatirea rezultatului final al sondajului;
- Asigurarea interna a calitatii de catre un membru senior al personalului;
- Livrarea rezultatului final al sondajului catre client.
Cat dureaza procesul de sondaj topografic?
Durata unui proces de ridicare topografica depinde de marimea zonei care urmeaza sa fie acoperita si de complexitatea terenului care este cercetat.
Odata ce este calculat timpul necesar, un program de lucrari este convenit cu clientul. Aceasta ar putea include resurse suplimentare pentru a indeplini o anumita etapa a programului de proiect sau un alt termen limita.
La ce ai folosi o harta topografica?
In mod normal, o ridicare topografica este folosita ca baza pentru deciziile de proiectare. Un arhitect sau un inginer consultant va avea nevoie de un plan digital precis al zonei santierului pentru a produce desene bune de proiectare si constructie.
Sondajul si datele pot fi utilizate si in alte scopuri, inclusiv noi dezvoltari de locuinte, noi modele de drumuri, depuneri de carte funciara sau calcule volumetrice.
Exista un echipament special utilizat pentru a efectua un sondaj topografic?
Instrumentele robotizate ale statiei totale sunt in general folosite pentru a detalia caracteristicile la fata locului. Toate punctele de sondare sunt masurate de instrument cu o lista de coduri de caracteristici la bord.
De exemplu, inspectorul poate insera puncte de sondaj pentru a crea un contur al unei cladiri cu un anumit cod.
De asemenea, se pot utiliza echipamente de scanare GPS si laser, in functie de specificatiile amplasamentului si de teren.
Un studiu topografic poate fi prezentat in mai multe formate; iesirea este supusa nevoii clientului. De exemplu, daca clientii trimit un sondaj in scopuri de carte funciara, atunci sunt necesare scale si rezultate specifice pentru conformitate.
De ce este atat de importanta topografia pentru arhitecti?
Arhitectii au nevoie de date digitale precise ale suprafetei solicitate de client pentru a proiecta in mod corespunzator si pentru a calcula un cost corect.
Costurile se bazeaza pe timpul petrecut proiectului, intinderea suprafetei terenului si a vizibilitatii, precum si caracteristicile studiate.
Descoperiti mai multe informatii si despre repozitionare cadastru aici: https://www.afla-acum.ro/repozitionare-cadastru-ce-este-si-cand-am-nevoie/