Ce faci când rămâi fără bani în Finlanda?

326

Lunile trecute ai trecut printr-o experiență extraordinar de traumatizantă. După luni de zile în care ți-ai căutat un loc de muncă în Finlanda și ai cheltuit până și ultimul Eurocent pe care îl mai aveai în buzunar, te-ai trezit un român, într-o țară total străină, a cărei limbi nu știai să o vorbești și chiar habar nu aveai cum să ieși din situația respectivă. Norocul tău a fost că din întâmplare, căutând un loc de muncă ai dat peste cei mai buni creditori din Finlanda, care te-au împrumutat cu o sumă de bani ce ți-a fost suficientă pentru a mai putea sta o săptămână în Țara Laponiei, timp care s-a dovedit a fi suficient pentru a găsi un job.

Dar cum ai ajuns în situația amintită puțin mai sus? Păi totul a pornit cu o știre pe care ai văzut-o la televizor, conform căreia Finlanda este o țară în continuă căutare de forță de muncă și că salariile sunt foarte atractive, iar nivelul de trai extrem de ridicat. Bineînțeles că, tânăr fiind, ți-ai luat inima în dinți, ți-ai înghețat anul la facultate și ai rezervat primul bilet de avion spre țara din Peninsula Scandinavă.

Chiar dacă, după calculele tale, suma de bani economisită în primii trei ani de studii nu ar fi avut cum să îți ajungă mai mult de două luni, ți-ai imaginat că o persoană atât de voioasă și cu dorință de muncă precum ești tu este imposibil să nu își găsească în acest timp un job.

Doar că, așa cum se întâmplă cel mai adesea, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Joburile au fost suficient de multe, dar cereau experiență în domeniu, pe care tu nu o aveai. Chiar dacă ai încercat să le explici faptul că ești student și că ai învățat în facultate cum funcționează lucrurile, nici nu au vrut să audă. Ca să nu mai vorbim că limba s-a dovedit o altă problemă destul de mare. Cu toate că ești un vorbitor bun de engleză, cu mare parte a localnicilor și a angajatorilor nu ai putut să te înțelegi.

Un alt capitol la care ai avut ghinion au fost banii, care abia dacă ți-au ajuns să stai acolo o lună și câteva zile, nici pe departe cele aproape două luni la care te așteptai. Și uite așa ai rămas fără nici un ban în Finlanda. Dintr-o voință de neclintit ți-ai impus cu toate că ai rămas în pană financiară să intri pe site-ul www.heti24.fi și să iei un împrumut rapid, simțind în sinea ta că este imposibil să nu îți găsești de muncă.

Iar bafta a fost de partea ta. Fix a doua zi după ce ai accesat creditul ai fost sunat pentru a merge la un interviu, iar la două ore distanță după discuția cu directorul companiei semnai contractul pentru noul job. Firma a înțeles situația în care te aflai, așa că ți-au plătit jumătate de salariu în avans, astfel încât să poți lichida împrumutul și să îți iei o cameră în chirie. Iar de atunci se pare că lucrurile încep să se îndrepte în direcția cea bună, iar visul tău de a câștiga sume interesante în Finlanda seamănă din ce în ce mai mult cu realitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.