Modificările prețurilor pentru RCA 2018

264

Pentru că o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto trebuie încheiată fie ce-o fi, pentru cei care dețin un autoturism în proprietate, ne interesează orice schimbări cu privire la tarifele RCA. Așadar, ce schimbări vor fi în acest an și care vor fi noile prețuri la RCA 2018?

Trebuie să știi că, în urma modificării legii numărul 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, intrată în vigoare din 12 iulie 2017, tarifele de referință pentru asigurarea RCA 2018 nu mai sunt calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din acest an, ci de o firmă privată de consultanță.

Aceste modificări au dus la o majorare cu 10-11% în medie a tarifelor de referință calculate anul trecut de specialiștii ASF. Tariful de referință a fost gândit ca o valoare strict orientativă în funcție de care clientul de RCA 2018 să își dea seama dacă oferta făcută de firma de asigurare este sub media pieței sau deasupra acesteia.

Deloitte, firma de consultanță care a calculat tarifele de referință în premieră a utilizat datele furnizate chiar de firmele de asigurare privind vânzările, daunele, cheltuielile administrative și alți parametri esențiali. Astfel, pentru un tânăr de 30 de ani care conduce un automobil cu capacitate cilindrică de 1,2 litri tariful de referință era anul trecut de 838 de lei, iar acum costul pentru RCA 2018 a ajuns la 921 de lei.

Preţul mediu al unei polițe de asigurare RCA 2018 pentru un şofer de 40 de ani la volanul unui autombil cu capacitate de 1,6 litri a crescut şi el de la 670 de lei la 712 lei.

Cea mai mare creştere a fost înregistrată la autocare şi autobuze (vehicule pentru transport persoane cu peste 40 de locuri) acolo unde tariful politelor in 2018 urcă de la puţin peste 5.600 de lei la 7.600 de lei, adică cu peste 30%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.