Ce inseamna Cod CAEN, lista coduri CAEN pentru firmele din Romania

819
Publicitate

Ce inseamna Cod CAEN ?

CAEN este un acronim de la Clasificarea Activitatilor Economice Nationale. Codul caen propriu zis este un indice numeric specific unor anumite activitati economice.

Publicitate

Toate firmele si persoanele fizice autorizate sunt obligate sa-si aleaga cel putin un cod caen in vederea desfasurarii activitatii economice.

De exemplu codul caen 5248 este pentru comertul cu amanuntul in magazine specializate, codul caen 7440 se refera la servicii de publicitate si asa mai departe.

Toata lista de coduri CAEN e grupata intr-un document numit Lista Codurilor CAEN sau impropiu „codul CAEN”.

Informatii utile despre Codul CAEN

Conform website-ului Planul de afaceri, primul lucru care trebuie mentionat este ca un cod caen autorizat nu este echivalent cu un cod caen aflat in actul constitutiv al companiei. Sunt doua lucruri distincte. In actul constitutiv se pot inscrie majoritatea codurilor caen, insa DOAR inscrierea lor in actul constitutiv nu le face si ”active”.

Adica nu va acorda dreptul sa desfasurati activitate pe ele. Pentru a putea avea dreptul de a desfasura activtate (pe langa eventual si alte autorizatii), trebuie sa autorizati codul caen aferent activitatii pe care vreti sa o realizati.

Acest lucru se face printr-o declaratie tip pe propria raspundere completata la ONRC, prin care declarati ca o sa desfasurati activitate economica pe acele coduri caen mentionate. De multe ori, aceasta declaratie se completeaza la infiintare sau mai apoi la diverse modificari pe care le-ati facut intre timp. Pentru ca de obicei operatiunile la ONRC implica multe hartii, este posibil sa aveti deja activitatea autorizata si sa nici nu stiti. Sau invers.

Ca sa puteti afla daca aveti un caen autorizat sau nu, trebuie sa solicitati un certificat constator de baza de la Registrul Comertului. Daca in certificatul constator pe care il aveti la aceasta rubrica va apar mai multe coduri CAEN, ele toate sunt autorizate.

Cum este structurat un cod CAEN

Clasificarea codurilor este structurată pe 4 niveluri:

  • Primul nivel cuprinde titluri identificate printr-un cod alfabetic
  • Al doilea nivel conține titluri identificate printr-un cod numeric de două cifre
  • Al treilea nivel conține titluri identificate printr-un cod numeric de trei cifre
  • Al patrulea nivel conține titluri identificate printr-un cod numeric de patru cifre

Regula generală este că orice entitate are un singur obiect principal de activitate, căruia îi corespunde un singur cod CAEN, stabilit prin actul constitutiv al societății și tipărit pe certificatul de înmatriculare a firmei, primit de la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Cum se poate alege un cod CAEN?

Inainte de toate trebuie sa fi foarte atent la descrierea aferenta codului pentru a fi sigur ca acesta reprezinta domeniul dumneavoastra de activitate.

De asemenea, trebuie să ai în vedere faptul că există anumite restricții la alegerea codului CAEN pentru anumite activități. De exemplu, există o serie de liste disponibile pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului, precum:

  • o listă care cuprinde activitățile interzise pentru anumite categorii de agenți economici
  • o listă cu societățile pentru a căror constituire și/sau modificare a actelor constitutive ale acestora legea prevede avize, respective autorizații prealabile constituirii
  • o listă cu activitățile economice pentru desfășurarea cărora legea impune condiția obiectului unic de activitate

Schimbarea sau completarea listei de coduri CAEN

Codurile CAEN alese pot fi modificate sau pot fi adăugate noi coduri prin actualizări ale actului constitutiv, care necesită o serie de formalități la Registrul Comerțului. Aceste formalități necesită o serie de documente, precum:

  • cererea de înregistrare
  • actul de modificare al actului constitutiv (hotărârea adunării generale a asociaților/acționarilor sau decizia asociatului unic/CA/directoratului sau actul adițional la actul constitutiv respectiv, hotărârea membrilor GIE, GEIE, cu sediul în România
  • actul constitutiv actualizat
Coduri CAEN
Coduri CAEN Romania, Lista codurilor CAEN

 

Unde se poate gasi o lista cu toate codurile CAEN?

Un nou proiect care vine in ajutorul antreprenorolor se numeste caen.ro . Este o pagina WEB unde va puteti alege codul in functie de domeniul de activitate in care doriti sa activati. Iata mai jos un mic exemplu:

01 – Agricultură, vânătoare și servicii anexe

       011 – Cultivarea plantelor nepermanente

  • 0111 – Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase
  • 0112 – Cultivarea orezului
  • 0113 – Cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și tuberculilor
  • 0114 – Cultivarea trestiei de zahăr
  • 0115 – Cultivarea tutunului
  • 0116 – Cultivarea plantelor pentru fibre textile
  • 0119 – Cultivarea altor plante din culturi nepermanente

    012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente

Vedeti lista completa a codurilor CAEN pe caen.ro

Citeste si alte articole din categorii mediul de Afaceri online

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.