Ce sunt aplicațiile descentralizate (dApps)?

59

Ce sunt aplicațiile descentralizate (dApps)? 3

Aplicațiile descentralizate (dApps) sunt aplicații sau programe digitale care există și rulează pe o rețea de computere blockchain sau peer-to-peer (P2P) în loc de un singur computer. DApps (numite și „dapps”) sunt în afara domeniului și controlului unei singure autorități. DApps, care sunt adesea construite pe platforma Ethereum, pot fi dezvoltate pentru o varietate de scopuri, inclusiv jocuri, finanțe și social media.

Un exemplu extrem de popular de aplicații decentralizate sunt unele site-uri cu jocuri ca la aparate sau, cazino online. Acestea lucrează deseori folosind acest principiu pentru a asigura o mai mare securitate pentru toate tranzacțiile jucătorilor.

Principiile Cheie

  1. Aplicațiile descentralizate – cunoscute și ca „dApps” sau „dapps” – sunt aplicații digitale care rulează pe o rețea blockchain de computere în loc să se bazeze pe un singur computer.
  2. Deoarece dApps sunt descentralizate, ele sunt libere de controlul și interferența unei singure autorități.
  3. Beneficiile dApps includ protejarea confidențialității utilizatorilor, lipsa cenzurii și flexibilitatea dezvoltării, peste 47% din toți utilizatorii internetului își doresc asta
  4. Dezavantajele includ imposibilitatea potențială de scalare, provocări în dezvoltarea unei interfețe cu utilizatorul și dificultăți în efectuarea modificărilor codului.

Înțelegerea aplicațiilor descentralizate (dApps)

O aplicație web standard, cum ar fi Uber sau Twitter, rulează pe un sistem informatic care este deținut și operat de o organizație, oferindu-i autoritate deplină asupra aplicației și funcționării acesteia. Pot exista mai mulți utilizatori pe o parte, dar backend-ul este controlat de o singură organizație. Acest tip de aplicații este folosit de peste 73% din toate aplicațiile mondiale.

DApps pot rula într-o rețea P2P sau într-o rețea blockchain. De exemplu, BitTorrent, Tor și Popcorn Time sunt aplicații care rulează pe computere care fac parte dintr-o rețea P2P, prin care mai mulți participanți consumă conținut, hrănesc sau seed conținut sau realizează simultan ambele funcții.

În contextul criptomonedelor, dApps rulează într-o rețea blockchain într-un mediu public, open-source, descentralizat și sunt libere de control și interferență din partea unei singure autorități. De exemplu, un dezvoltator poate crea un dApp asemănător Twitter și îl poate pune într-un blockchain în care orice utilizator poate publica mesaje. Odată postate, nimeni, inclusiv creatorii aplicației, nu poate șterge mesajele.

Avantajele și dezavantajele dApps

Pro Contra
●       Promovează confidențialitatea utilizatorilor

●       Rezistă la cenzură

●       Platforma flexibilă permite dezvoltarea dApp

●       Experimental, este posibil să nu poată fi scalat

●       Provocări în dezvoltarea unei interfețe ușor de utilizat

●       Este dificil să faci modificările necesare de cod

Avantaje

Multe dintre avantajele dApps se concentrează pe capacitatea programului de a proteja confidențialitatea utilizatorilor. Cu aplicațiile decentralizate, utilizatorii nu trebuie să-și trimită informațiile personale pentru a utiliza funcția oferită de aplicație. DApps folosesc contracte inteligente pentru a finaliza tranzacția dintre două părți anonime, fără a fi nevoie să se bazeze pe o autoritate centrală.

Susținătorii interesați de libertatea de exprimare subliniază că dApps-urile pot fi dezvoltate ca platforme alternative de social media. O platformă de social media descentralizată ar fi rezistentă la cenzură, deoarece niciun participant în blockchain nu poate șterge mesaje sau bloca mesajele să fie postate.

Ethereum este o platformă flexibilă pentru crearea de noi dApps, oferind infrastructura necesară dezvoltatorilor pentru a-și concentra eforturile pe găsirea de utilizări inovatoare pentru aplicațiile digitale. Acest lucru ar putea permite implementarea rapidă a aplicațiilor dApp într-o varietate de industrii, inclusiv bancare și finanțe, jocuri, rețele sociale și cumpărături online.

Criptograful și informaticianul american Nick Szabo a introdus termenul „contract inteligent” în 1996, ca student absolvent la Universitatea din Washington.

Dezavantaje

Utilizarea dApps este încă în stadii incipiente și, prin urmare, este experimentală și predispusă la anumite probleme și necunoscute. Există întrebări dacă aplicațiile se vor putea scala în mod eficient, în special în cazul în care o aplicație necesită calcule semnificative și supraîncărcă o rețea, provocând congestie în rețea.

Abilitatea de a dezvolta o interfață ușor de utilizat este o altă preocupare. Majoritatea utilizatorilor de aplicații dezvoltate de instituțiile centralizate tradiționale au o așteptare ușoară în utilizare care îi încurajează să folosească și să interacționeze cu aplicația. Faptul ca oamenii să treacă la dApps va cere dezvoltatorilor să creeze o experiență pentru utilizatorul final și un nivel de performanță care rivalizează cu programele deja populare și consacrate.

Provocarea de a face modificări de cod este o altă limitare a dApps. Odată implementată, o aplicație dApp va avea probabil nevoie de modificări continue în scopul realizării de îmbunătățiri sau pentru a corecta erori sau riscuri de securitate. Potrivit Ethereum, poate fi o provocare pentru dezvoltatori să facă actualizările necesare la dApps, deoarece datele și codul publicat în blockchain sunt greu de modificat.

Care este diferența dintre o aplicație centralizată și decentralizată?

O aplicație centralizată este deținută de o singură companie. Aplicația software pentru o aplicație centralizată se află pe unul sau mai multe servere controlate de companie. În calitate de utilizator, veți interacționa cu aplicația descărcând o copie a aplicației și apoi trimițând și primind date înainte și înapoi de pe serverul companiei.

O aplicație descentralizată funcționează pe o rețea de computere blockchain sau peer-to-peer. Le permite utilizatorilor să se angajeze în tranzacții direct între ei, spre deosebire de a se baza pe o autoritate centrală. Utilizatorul unei dApp va plăti dezvoltatorului o sumă de criptomonedă pentru a descărca și utiliza codul sursă al programului. Codul sursă este cunoscut ca un contract inteligent, care permite utilizatorilor să finalizeze tranzacții fără a dezvălui informații personale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.