În America, croazierele bat recorduri de popularitate. În țara noastră însă, românii aleg să meargă într-o croazieră cu oarecare timiditate. Americanii au Caraibe lângă ei, deși nici europenii nu ar trebui să se plângă, Marea Mediterană nu este atât de departe, iar croazierele pe Marea Baltică pot oferi o experiență de neuitat.
Nava de croazieră – un oraș plutitor unde plictiseala nu are ce căuta
Doar cine nu a fost până acum în croaziere, poate să nu creadă. Nava de croazieră are într-adevăr o sală de sport, un cinema, piscine, restaurante, o discotecă (sau mai multe), baruri din care să alegi și sute de cabine de diverse standarde, de la camere simple, deși mobilate elegant, până la apartamente confortabile cu balcoane.
Fiecare zi și seară poate fi diferită aici. Cei care deja au fost cel puțin într-o croazieră, vor fi de acord că, după o săptămână, nu au reușit să vadă întreaga navă, iar în ultima zi au descoperit noi atracții la care nu au reușit să ajungă mai devreme. Acesta este unul dintre motivele pentru care au pornit într-o altă croazieră sau au ales această variantă pentru business travel.
Tot ceea ce vrei sau mai simplu, all inclusive
Există două tipuri de bază de oferte: croaziere cu pensiune completă și all inclusive. Pensiune completă înseamnă de obicei trei mese: mic dejun, prânz și cină, iar pentru toate băuturile și gustările trebuie să plătești în plus, de multe ori nu puțini bani.
Croazierele all inclusive oferă libertate deplină în ceea ce privește mâncarea și băutura. Este cu siguranță o mare comoditate. Și din moment ce o navă de croazieră elegantă nu este un loc în care ar trebui să te limitezi, se recomandă această opțiune tuturor.
Nu uita de bacșișuri
Navele au un sistem de plată fără numerar. La îmbarcare, pasagerilor le sunt puse la dispoziție carduri electronice speciale, care joacă un dublu rol de cărți de identitate și permit verificarea rapidă a acestora, precum și carduri de plată cu care se plătește tot ce se află pe navă. Pe unele nave, cartea de îmbarcare este folosită și pentru a deschide cabina. Prin urmare, este de neprețuit pe durata croazierei.
Un cost suplimentar care trebuie întotdeauna luat în considerare atunci când pleci într-o croazieră este bacșișul pentru echipaj. Sumele de bacșiș sunt de obicei indicate de compania de croazieră și sunt adesea adăugate automat la factură.
Obiective turistice sau relaxare pe navă?
Croaziera îți permite să combini vizitarea obiectivelor turistice cu relaxarea, deși mulți turiști aleg relaxarea. Nava stă doar o zi în fiecare port, iar turul real de vizitare a obiectivelor turistice durează aproximativ 8 ore. Este posibil să vezi Monaco, Dubrovnik sau Veneția în 8 ore? Cu siguranță nu. Cu toate acestea, îți poți face o idee și vei afla dacă vrei să revii acolo într-o vacanță obișnuită.