Ce tip de mortar folosim când construim un coș de fum?

380
Publicitate

 

Publicitate

Mortarul folosit pentru construirea coșurilor de fum este esențial pentru o structură de calitate și de lungă durată. Poate fi considerată a fi chiar cea mai importantă componentă în realizarea acestor tipuri de construcții, întrucât aceste lucrări au contact atât cu schimbări bruște de temperatură, cât și cu factorii externi din mediul exterior. 

Înainte de a începe să construiești sau să repari un cos de fum, ia-ți timpul necesar pentru a alege cu cea mai mare atenție tipul potrivit de mortar. În cele ce urmează, află care sunt tipurile de mortar recomandate pentru construirea unui coș de fum.

Tipuri de mortar 

Specialiștii din domeniul construcțiilor spun că există patru tipuri de mortar folosite pentru construcția corpurilor de cărămidă și piatră. Acestea sunt: tipul N, S, M (destinate construcțiilor noi) și tipul O, destinat reparațiilor sau a lucrărilor interioare. 

Pentru a construi un coș de fum, recomandările specialiștilor merg înspre alegerea unor mortare de tip N. Acest tip de mortare echilibrează foarte bine lucrabilitatea și rezistența la umezeală a lucrării. 

Compoziția mortarelor pentru coșuri de fum

De regulă, muncitorii profesioniști în domeniu aleg, precum este menționat și mai sus, mortare de tip N pentru construcția unui coș de fum. Pentru compoziția acestora, se combină câteva elemente în felul care urmează: o parte ciment, o parte var și 5-6 părți nisip. 

Reparația unui coș de fum 

Atunci când este vorba de reparația unui coș de fum deja existent, compoziția pentru mortar va fi una puțin diferită. De regulă, pentru reparații se folosește un mortar de tip O. Înainte să începi această sarcină, asigură-te că îndepărtezi rămășițele mortarului deteriorat. Alege un mortar potrivit pentru reparații. 

Rolul unui mortar

Mortarul deține un rol important pentru întreaga construcție a coșurilor de fum sau a altor construcții din cărămidă. Acesta are capacitatea de a menține aerul și umezeala în afara cărămizilor și a coșului în sine. Dacă ar lipsi, umezeala ar putea pătrunde direct în cărămidă, ceea ce va putea cauza crăpături și deteriorarea întregii construcții în timp. 

Sistem de coș de fum – alegerea ideală 

În situația în care dorești să îți simplifici munca depusă pentru construcția unui coș de fum, poți opta pentru un sistem gata fabricat. Avantajul acestor sisteme este siguranța oferită, rezistența la temperaturi foarte ridicate și ușurința de montare a acestora.  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.