Bioenergoterapia exploreaza modul in care corpul, mintea si spiritul sunt interconectate. Cuvantul “bioenergetic” isi are radacinile in cuvintele grecesti “bios” care inseamna viata si “energeia” care inseamna energie. Bioenergoterapeutii folosesc miscarea, respiratia, atingerea si dialogul pentru a-si ajuta pacientii sa elibereze tensiunea fizica ce ar putea contribui la stresul emotional si mental cu care se confrunta.
Terapia bioenergetica se bazeaza pe teoria conform careia sanatatea fizica si cea emotionala sunt puternic conectate. Cand suntem sanatosi din punct de vedere fizic, suntem mai capabili sa facem fata stresului si emotiilor. Totodata, atunci cand suntem sanatosi din punct de vedere emotional, corpurile noastre sunt mai capabile sa functioneze corect.
Scopul bioenergoterapiei este de a ajuta pacientii sa elibereze tensiunea fizica si emotionala care le-ar putea cauza probleme. Aceasta metoda de terapie poate fi utila pentru o varietate de probleme, inclusiv anxietate, depresie, stres cronic, furie si traume. De asemenea, poate fi folosita si pentru a imbunatati sanatatea fizica generala.
Analiza bioenergetica a fost dezvoltata de catre Alexander Lowen in anii 1950. Lowen a fost student al lui Wilhelm Reich, un psihanalist care credea ca afectiunile fizice sunt inradacinate intr-un mod inconstient in psihic. Lowen a extins aceasta teorie, incluzand ideea ca stresul cronic ar putea duce la probleme de sanatate mintala.
Tehnici de bioenergoterapie
Terapeutii care practica bioenergoterapia folosesc de obicei o varietate de tehnici, in functie de domeniul lor de specializare si de nevoile specifice ale pacientului.
Unii terapeuti pot folosi miscarea corpului pentru a exprima si elibera emotii, in timp ce altii pot incuraja pacientii sa-si exprime sentimentele prin cuvinte sau activitati artistice. Scopul este acela de a ajuta pacientii sa elibereze tensiunea interna si stresul prin miscarea corpului, tehnici de respiratie sau alte forme de exprimare.
Terapia bioenergetica poate ajuta o persoana sa treaca peste diferite probleme emotionale si sa invete cum sa reactioneze in situatii specifice. Acest tip de terapie este de regula mai activ decat terapiile traditionale de vorbire, oferindu-le pacientilor timp sa reflecteze la ceea ce invata despre ei insisi.
Mai mult decat atat, bioenergoterapeutii isi incurajeaza pacientii sa traiasca pe deplin momentul prezent, sa se angajeze in activitati fizice si sa descopere noi moduri de a relationa in mod sanatos cu alti oameni.
Iata cateva tehnici specifice pe care un bioenergoterapeut Bucuresti le poate folosi in timpul terapiei bioenergetice:
-
Constientizare senzoriala – Aceasta implica ajutarea pacientilor sa devina mai constienti de senzatiile corpului lor, de sentimente, sunete, mirosuri si gusturi;
-
Miscare – Este o tehnica ce implica eliberarea tensiunii prin miscare. De exemplu, terapeutul poate pune pacientul sa alerge sau sa danseze pentru a-si exprima furia sau frustrarea;
-
Impamantare – Prin aceasta tehnica, pacientul se angajeaza in miscari fizice sau exercitii pentru a se simti inradacinati si prezenti in momentul trait atunci. Acest lucru poate ajuta la descarcarea excesului de energie si tensiune.
Vrei sa afli mai multe detalii despre bioenergoterapie? Intra pe site-ul Adrianei Giugula!