Certificare ISO 9001: O Privire Detaliata Asupra Standardului International de Management al Calitatii

27
Publicitate

Certificarea ISO 9001 este un standard international recunoscut pentru managementul calitatii, care stabileste cerintele pentru un sistem de management al calitatii eficient si eficace in cadrul unei organizatii. Acest standard este folosit pe scara larga de catre organizatii din diferite industrii pentru a demonstra angajamentul lor fata de calitate, pentru a imbunatati procesele interne si pentru a creste satisfactia clientilor.

Publicitate

Istoricul ISO 9001

Standardul ISO 9001 a fost dezvoltat initial de catre Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) si a fost publicat pentru prima data in 1987. De atunci, standardul a fost revizuit si actualizat periodic pentru a raspunde schimbarilor in mediul de afaceri si pentru a reflecta cele mai bune practici in managementul calitatii. Cea mai recenta versiune, ISO 9001:2015, a fost lansata in septembrie 2015.

Principiile ISO 9001

Certificarea ISO 9001 se bazeaza pe cateva principii fundamentale ale managementului calitatii, printre care:

Orientarea catre client: Organizatiile trebuie sa isi indrepte atentia catre indeplinirea cerintelor clientilor si sa se straduiasca sa depaseasca asteptarile acestora.

Angajamentul conducerii: Conducerea organizatiei trebuie sa demonstreze angajamentul fata de imbunatatirea continua a calitatii si sa furnizeze resursele necesare pentru implementarea si mentinerea unui sistem de management al calitatii conform ISO 9001.

Abordarea bazata pe procese: Organizatiile trebuie sa inteleaga si sa gestioneze procesele interconectate ca un sistem, astfel incat sa se asigure ca obiectivele lor de calitate sunt indeplinite in mod eficient.

Luarea deciziilor bazate pe dovezi: Deciziile trebuie sa fie luate pe baza analizei si evaluarii datelor si informatiilor relevante.

Managementul relatiilor: Relatiile cu partile interesate, cum ar fi clientii, furnizorii si angajatii, sunt importante pentru succesul organizatiei si trebuie gestionate eficient.

Imbunatatirea continua: Organizatiile trebuie sa urmareasca imbunatatirea continua a performantei lor prin evaluarea regulata a sistemului de management al calitatii si prin implementarea actiunilor corective si preventive.

Procesul de Certificare ISO 9001

Certificarea ISO 9001 implica mai multe etape:

Elaborarea sistemului de management al calitatii: Organizatia trebuie sa dezvolte si sa implementeze un sistem de management al calitatii conform cerintelor ISO 9001. Acest lucru poate implica stabilirea procedurilor documentate, instruirii personalului si identificarii proceselor cheie.

Audit intern: Organizatia trebuie sa efectueze un audit intern pentru a evalua daca sistemul de management al calitatii indeplineste cerintele ISO 9001 si daca este implementat si mentinut in mod eficient.

Audit extern: Organizatia angajeaza o organizatie de certificare acreditata pentru a efectua un audit extern. Auditul extern este realizat pentru a evalua daca sistemul de management al calitatii indeplineste cerintele ISO 9001 si este adecvat pentru certificare.

Certificare: Daca organizatia trece cu succes prin auditul extern si indeplineste toate cerintele ISO 9001, ea primeste certificarea ISO 9001. Certificarea este valabila pentru un anumit interval de timp si necesita revizuire si re-certificare periodica.

Beneficiile Certificarii ISO 9001

Certificarea ISO 9001 poate aduce numeroase beneficii organizatiei, printre care:

  • Credibilitate si incredere: Certificarea demonstreaza angajamentul organizatiei fata de calitate si poate creste increderea clientilor, partenerilor si altor parti interesate.
  • Eficienta operationala imbunatatita: Implementarea unui sistem de management al calitatii conform ISO 9001 poate duce la imbunatatirea proceselor interne si la reducerea costurilor operationale.
  • Acces la noi oportunitati de afaceri: Multe companii cer furnizorilor lor sa fie certificati conform ISO 9001, ceea ce poate deschide noi oportunitati de afaceri si poate consolida relatiile cu clientii existenti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.