Un nume de domeniu este ceea ce introducem într-un browser pentru a găsi un site web – la fel ca o adresă care duce la o clădire. Fiecare site web, server și dispozitiv digital care se conectează la internet, are o adresă IP atribuită care te duce acolo.
Adresa IP este o combinație lungă de numere și litere, greu de reținut pentru noi. Deci, un nume de domeniu este pur și simplu o versiune simplificată a adresei IP.
Cum să alegi nume de domenii
Deoarece numele tău de domeniu poate avea un impact uriaș asupra prezenței tale online, alegerea numelui tău este un prim pas important în construirea mărcii tale. Găsirea numelui de domeniu perfect poate fi dificilă.
Deși este adevărat că există milioane de nume de domenii, multe dintre numele de domenii populare și ușor de reținut sunt deja luate. Din fericire, mai poți obține ceea ce ai nevoie dacă urmezi un proces simplu și-ți folosești puțin imaginația.
Fă-l brandable, nu generic
Numele de domenii creative, memorabile sunt întotdeauna mai bune decât cele tradiționale. Practic, numele tău de domeniu este modul în care oamenii te găsesc, își amintesc și distribuie afacerea ta pe internet.
Este mult mai bine să ai ceva care să se alinieze cu marca ta, decât un nume de domeniu format dintr-o grămadă de cuvinte cheie generice. Chiar dacă nu ți-ai creat încă încredere și loialitate, poți începe prin a alege un nume de domeniu puternic, care să se potrivească mărcii tale. Ține cont de acest informații atunci când treci prin procesul de rezervare domeniu.
Alege extensia de domeniu potrivită
Atunci când alegi extensia sau TLD-ul pentru numele tău de domeniu .com este cea mai bună alegere, cu excepția cazului în care ai un motiv să alegi altceva. Deși Google confirmă că alegerea ta de TLD nu afectează clasarea, aceasta afectează percepția consumatorilor.
Mulți oameni văd alte TLD-uri ca fiind mai puțin demne de încredere. Cu toate acestea, extensiile .net sau .org nu sunt neobișnuite. Ca atare, pot fi opțiuni secundare bune dacă găsești numele perfect și râvnitul .com nu este disponibil.
Cu toate acestea, dacă decizi să utilizezi o altă extensie decât .com, trebuie să te uiți la ce tip de site web rulează în prezent cu extensia .com. Se poate întâmpla ca cineva care caută marca ta să se împiedice acolo din întâmplare. Dacă site-ul conține conținut discutabil sau ofensator, trebuie să eviți numele.
Observă lungimea domeniului
Când vine vorba de lungimea domeniului, mai scurt este mai bine. Motorul de căutare Google, preferă nume de domenii simple și ușor de înțeles, care oferă ceea ce promit. Adresele URL pline cu numere și caractere speciale îți pot afecta clasamentul în motorul de căutare.
Numele tău de domeniu trebuie să fie cât mai scurt posibil și totodată să capteze conceptul site-ului tău. Domeniile scurte sunt mai ușor de citit, ocupă mai puțin spațiu pe materialele de marketing și au șanse mai mari de a rămâne în mintea potențialilor clienți.
Dezavantajul numelor de domenii scurte este că sunt din ce în ce mai puține disponibile. Dar dacă numele mărcii tale este 100% unic sau are alt element creativ, s-ar putea să poți găsi ceva care ți se potrivește. Încearcă să te limitezi la șase până la paisprezece caractere.
Fă-l de neuitat
Indiferent de domeniul pe care îl alegi, acesta trebuie să fie memorabil. Trebuie să fie suficient de simplu pentru ca oricine să scrie și să tasteze. Dacă numele de domeniu ales a trecut acest prim test, asigură-te că este ușor de pronunțat și pentru promovarea cuvântului exprimat.
Ia în considerare câteva site-uri populare precum Yahoo, Twitter. Fiecare este scurt și ușor de scris. Dacă faci o alegere proastă, există o probabilitate mare ca mulți dintre vizitatorii tăi să ajungă pe site-ul web al altui furnizor.
Verifică dacă există încălcări ale mărcii comerciale
Indiferent dacă mărcile sunt mari sau mici, acestea sunt deranjate când alții le folosesc numele de proprietate. Chiar dacă ai făcut doar o greșeală inofensivă, necazul care vine cu litigiile și nevoia de a-ți reproiecta prezența pe web, care ar putea fi costisitoare. Evită aceste situații utilizând un instrument de cercetare a mărcilor înregistrate înainte de a finaliza selecția.
Domeniile și site-urile web sunt investiții pe termen lung. Aceasta înseamnă că trebuie să eviți să alegi un nume de domeniu care include un număr de an sau cel mai recent cuvânt cheie în tendințe.
Gândește-te unde ar putea fi afacerea sau marca ta în următorii cinci sau zece ani. Dacă oferi acum servicii SEO de bază, este posibil să-ți extinzi oferta pe măsură ce afacerea ta crește. Deci, cuvintele „marketing” sau „ marketing digital ” ar putea fi descrieri mai bune decât „servicii SEO”.
Utilizează un generator de nume de domenii
Dacă nu ești genul creativ, poți utiliza un generator de nume de domeniu pentru a veni cu idei. Introdu doar câteva cuvinte sau expresii care descriu marca sau site-ul tău, iar aceste instrumente îți vor arăta o listă de idei, pe care apoi le poți verifica pentru disponibilitate.
Înregistrare domenii site
Să presupunem că ai o listă de nume de domenii atrăgătoare, distinctive și scurte și ești gata să le rezervi. Iată pașii pentru rezervarea și înregistrarea numelui tău de domeniu. Pentru a obține un nume de domeniu, trebuie mai întâi să găsești un registrator care este acreditat de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ( ICANN ).
ICANN este o organizație non-profit responsabilă de coordonarea tuturor spațiilor numerice de pe internet. Următorul pas în căutarea numelui de domeniu, este să verifici dacă numele dorit este încă disponibil. Introdu numele de domeniu dorit în căsuța de căutare și selectează finalul dorit.
Site-ul pe care l-ai ales pentru înregistrare domenii te va informa în timp real dacă domeniul (sau domeniile) este încă disponibil și îți va oferi automat informații despre înregistrare, caracteristici specifice țării și prețuri.
Ai nevoie doar de câțiva pași pentru rezervare domeniu. După ce te-ai gândit în detaliu la nume domenii site, la final este timpul să verifici disponibilitatea domeniului dorit. Poți afla cu ușurință dacă domeniul selectat este încă liber cu verificarea domeniului pe site-ul ales.
Interogarea domeniului îți oferă rezultatele în timp real și îți spune dacă domeniul solicitat este încă disponibil. Vei primi, de asemenea, informații suplimentare, cum ar fi prețuri, recomandări sau sugestii alternative.