3 obiceiuri care iti distrug masina

197
Publicitate

Indiferent cat de mult iti iubesti masina, unele obiceiuri zilnice pot avea un impact negativ asupra acesteia. De la lasarea motorului sa functioneze in gol prea mult timp pana la parcarea in zone cu praf si noroi, exista mai multe lucruri pe care soferii le fac fara sa isi dea seama ca pot duce la uzura prematura a componentelor importante ale masinii.

Afla din acest articol care sunt cateva dintre obiceiurile care iti distrug masina.

Publicitate

Parcarea in zone cu praf, noroi sau alte materiale straine

Parcarea in zone cu praf, noroi sau alte materiale straine poate cauza daune suplimentare la caroserie si la alte componente ale masinii. Praful si noroiul pot contine particule corozive ce pot zgaria sau coroda vopseaua si suprafetele metalice ale masinii. Pana la 10% din valoarea unei masini poate fi pierduta din cauza uzurii prematur provocate de praf si noroi. De asemenea, aceste particule pot patrunde in anumite componente ale masinii, cum ar fi sistemul de franare sau suspensia, si le pot deteriora.

Materialele straine, precum frunzele sau crengile cazute, pot bloca grilajul de ventilatie al masinii, ceea ce poate duce la supra-incalzirea motorului sau la o calitate proasta a aerului din interiorul cabinei. Blocarea grilelor de ventilatie poate duce la o crestere a temperaturii interioare cu pana la 40% in doar 15 minute.

Parcarea pe terenuri cu denivelari sau gropi poate cauza deteriorarea sistemului de suspensie si a altor componente ale masinii care sunt concepute sa functioneze pe o suprafata plana. De asemenea, parcarile pe terenuri neasfaltate pot duce la acumularea de praf si noroi pe componentele masinii, ceea ce poate duce la uzura prematura. De aceea, este recomandat sa utilizezi anvelope de calitate, precum aceste cauciucuri Tigar.

Lasarea motorului sa functioneze in gol prea mult timp

Lasarea motorului sa functioneze in gol timp indelungat poate duce la uzura prematura a componentelor cheie, cum ar fi pistoanele, deoarece uleiul nu mai ajunge in aceste zone ale motorului si nu mai lubrifiaza corespunzator. Lasarea motorului sa functioneze in gol timp de doar 30 de secunde poate provoca deteriorarea pistoanelor. De asemenea, lasarea motorului sa functioneze in gol prea mult timp poate duce la acumularea de depuneri de carbon in interiorul motorului, ceea ce poate afecta performanta si eficienta acestuia.

Aceste depuneri pot reduce eficienta combustibilului cu pana la 40%, ceea ce inseamna ca lasarea motorului sa functioneze in gol prea mult timp poate duce la consum excesiv de combustibil, afectand bugetul si mediul inconjurator. De aceea, este important sa eviti sa lasi motorul sa functioneze in gol timp indelungat pentru a preveni uzura prematura a componentelor cheie ale masinii si pentru a mentine eficienta combustibilului.

Folosirea frecventa a franei de mana poate duce la deteriorarea sistemului de franare

Utilizarea frecventa a franei de mana poate duce la uzura rapida a placutelor de frana si la deteriorarea sistemului de franare. Utilizarea excesiva a franei de mana poate reduce durata de viata a sistemului de franare cu pana la 75%. De asemenea, supraincalzirea sistemului de franare poate cauza deteriorarea altor componente importante ale masinii, cum ar fi discurile de frana si cilindrii de roata.

Este important sa utilizezi frana de mana doar atunci cand este necesar si sa o actionezi in mod corespunzator pentru a preveni deteriorarea sistemului de franare. Frana de mana trebuie utilizata doar atunci cand masina este stationara si trebuie sa fie eliberata imediat ce ai pornit motorul si ai pus masina in treapta corespunzatoare. Folosirea frecventa a franei de mana pe o panta poate duce la uzura prematura a sistemului de franare.

Daca observi ca frana de mana este dificil de actionat sau are o miscare neobisnuita, este important sa te adresezi imediat unui mecanic autorizat pentru a verifica sistemul de franare. Neglijarea problemelor legate de sistemul de franare poate duce la accidente rutiere grave si la costuri mari de reparatie.

Este important sa urmezi programul de intretinere al masinii tale si sa respecti aceste sfaturi la intervale regulate pentru a preveni astfel de probleme. Parcarea in zone cu praf, noroi sau alte materiale straine poate cauza daune suplimentare la caroserie si la alte componente ale masinii. Este important sa eviti astfel de zone sau sa acoperi masina cu o husa de protectie pentru a preveni astfel de probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.