Un cuptor cu convecție modern, cu o distribuție omogenă a aerului fierbinte, devine adesea o alternativă perfectă la un cuptor clasic în orice unitate HoReCa.
Ce este un cuptor cu convenție?
Un echipament utilizat în bucătăriile restaurantelor, dar și în brutării, unități de catering, precum și în laboratoarele de patiserie, pentru prepararea unei game de produse culinare extrem de diversificate.
Dacă aveți de gând ca să deschideți un restaurant nou sau pur și simplu să vă actualizați echipamentul pentru unitatea de alimentație publică deținută deja, cuptorul cu convecție trebuie să fie un element HoReCa obligatoriu de trecut pe lista de cumpărături.
Cuptoarele cu convecție sunt solide, fiind fabricate în cea mai mare parte din oțel inoxidabil.
Ușile din față, din sticlă dublă, au următoarele două avantaje principale:
– camera cuptorului este protejată împotriva pierderilor de căldură;
– se poate vedea ușor ceea ce se petrece în interiorul cuptorului în timpul folosirii acestuia.
Cuptoarele cu convecție sunt echipate cu funcții de iluminare interioară, umidificare a aburului și de grătar.
Intervalul de temperatură la care se poate găti în cuptoarele cu convecție variază în general între 50 și 300 grade Celsius.
Avantajele utilizării cuptoarelor cu convecție
Echipamente universale, ele pot fi utilizate la copt, dar și la prăjit sau fiert diverse preparate.
Timpul de gătire se reduce cu până la 30% deoarece cuptorul cu convecție se poate regla ușor, în funcție de produsul ce se gătește cu ajutorul lui.
Reduce semnificativ costurile cu energia electrică și cu forța de muncă.
Permite coacerea uniformă a produselor.
Se pot găti simultan mai multe preparate în interiorul cuptorului (dacă este unul de capacitate mai mare) fără a se amesteca mirosurile sau gusturile.
Un cuptor cu convecție crește productivitatea muncii în bucătărie și pentru că nu este nevoie de verificarea sau întoarcerea produselor ce se gătesc în interiorul lui.
Cuptoarele de convecție – 3 moduri de funcționare:
-
– cu convecție;
-
– cu abur;
-
– combinat.
-
1. Modul de funcționare cu convecție (cu aer cald uscat)
Este ideală prepararea în acest mod a cărnii (vacă, porc, vânat, pește etc.), coacerea produselor de panificație, dezghețarea produselor semipreparate, încălzirea unor alimente deja gătite anterior.
Temperatura maximă de funcționare a cuptorului poate ajunge până la 300 grade Celsius, reglarea făcându-se de către utilizator în funcție de fiecare rețetă în parte.
2. Utilizarea aburului la gătit.
În modul abur, gătitul se efectuează cu vapori de apă introduși în camera interioară a cuptorului și circulați cu ajutorul unui ventilator (sau mai multor ventilatoare, dacă cuptorul are dimensiuni mari).
Acest fel de utilizare este potrivit pentru copt, rumenit, prepararea legumelor și cărnii sănătos, deoarece se reduce la minim pierderea nutrienților, se conservă culoarea, aroma și consistența produselor finite.
Temperatura maximă în modul abur poate atinge 100 grade Celsius.
-
3. Modul mixt: convecție și abur.
Se pot găti altfel feluri de mâncare sănătoase, fără a utiliza grăsimi, fără a se arde sau usca.
Cuptorul cu convecție nu trebuie supraîncărcat, deoarece în acest caz se prelungește inutil durată perioadei de gătit, concomitent cu scăderea calităților gustative ale produselor alimentare finite.
Dacă este utilizat în mod intens, cuptorul cu convenție trebuie să fie curățat zilnic.
Există și modele de cuptoare de convecție care au funcție de autocurățare, dar ele au un preț destul de ridicat.
Deși este mai scump decât un cuptor clasic, un cuptor cu convecție este necesar în orice bucătărie profesională prin avantajele sale superioare, de aceea este o achiziție ce merită a fi făcută, mai ales că investiția va fi amortizată rapid prin creșterea productivității în muncă.