De ce copilul tau ar trebui sa se joace cu blocuri de construit

91
Publicitatelibris.ro

Blocurile de construit, denumite si jocuri constructii, sunt forme solide folosite pentru a construi diferite structuri. Unele sunt simple scanduri din lemn, altele sunt caramizi din plastic interconectate (cum sunt cele LEGO).

Indiferent de forma pe care o au, blocurile de construit pot functiona ca instrumente puternice de invatare. Studiile sugereaza ca aceste tipuri de jucarii pot ajuta copiii sa dezvolte:

Publicitateperfect-tour.eu
  • abilitati motorii si de coordonare mana-ochi;

  • rationament spatial;

  • flexibilitate cognitiva;

  • aptitudini lingvistice;

  • o capacitate de gandire creativa;

  • competente sociale;

  • aptitudini de inginerie.

Exista, de asemenea, dovezi ca jocurile complexe de constructii stimuleaza aptitudinea si inteligenta matematica.

Cum se intampla toate acestea? Este usor de vazut cum stivuirea si aranjarea blocurilor de jucarie ar putea stimula dezvoltarea motorie a unui copil mic. Dar pentru alte abilitati, este posibil ca micutii sa aiba nevoie sa faca mai mult decat sa mute piesele de construit.

Conform specialistilor, copiii au mai mult de beneficiat atunci cand jocul de constructie incorporeaza elemente suplimentare, cum ar fi:

  • sabloane;

  • angajarea in proiecte de cooperare;

  • comunicarea cu alte persoane despre relatiile spatiale.

​Copilul tau nu pare interesat de jocurile de constructii? Iata ce poti face in acest sens:

Implica-te si tu in joc!

Cercetarile arata ca micutii sunt mai atrasi de jocurile cu blocuri de constructii atunci cand cineva le demonstreaza cum sa construiasca. Copiii mai mici au nevoie uneori de ajutor pentru a sparge gheata, asa ca implicarea parintilor sau a fratilor mai mari i-ar stimula sa fie mai interesati de joc.

Provoaca-l cu sarcini specifice de constructie.

Jocurile de constructii sunt menite sa dezvolte imaginatia copiilor. Insa, uneori, micutii pot avea nevoie de idei pentru a se juca mai usor. Poti folosi imagini si diagrame pentru inspiratie sau pentru a-i ghida pe micuti in proiectele lor de constructii.

Combina jocul de constructii cu timpul povestilor.

Cercetatoarea Janie Heisner a folosit, intr-un experiment in anul 2005, blocuri de jucarie pentru a ilustra parti din povestile pe care le-a citit copiilor intr-o gradinita. Dupa fiecare poveste, copiilor li s-a dat acces la recuzita. Aceasta tactica parea sa creasca interesul copiilor fata de aceste jucarii. Asadar, cand vine ora de seara a lecturii, te poti folosi de blocurile de construit ale micutului tau pentru a descrie mai bine intamplarile din povesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.