Anvelopele oferă siguranță și stabilitate în mers mașinii. Pentru acest lucru, este bine să ne îngrijim de starea lor dar și de presiunea aerului din ele. Care este motivul? Sunt multe întrebări pe care șoferi și le pun.
Care este presiunea potrivită ?
Presiunea potrivită este stabilită și variază în funcție de marca autoturismului pe care aceste anvelope se montează, în urma a multor teste facucte de producător. În general această presiune este înscrisă pe stâlpul mașinii pe partea șoferului sau pe ușa rezervorului. În cazul în care acestea nu le regăsiți pe mașină, puteți încerca în manulalul de utilizare al vehiculului dumneavoastră care vă este oferit la momentul achiziției.
Cumpăra anvelope la prețuri bune de pe vadrexim.ro si poti beneficia de cele mai noi oferte. Montajul poate fi facut la cumparare !
Modul de verificare a presiunii la anvelope
Știind acum care este presiunea potrivită în anvelopele noastre, nu rămâne decât să verificăm acest lucru. De preferat ar fi că acest lucru să fie făcut înainte de a afectua un drum, când anvelopele sunt ”reci” deoarece, acestea în mers se încălzesc iar aerul din interior își va mări volumul și astfel presiunea în acestea crește.
Orice stație de alimentare cu combustibil oferă șoferilor posibilitatea de a-și măsura sau umfla roțile, prin compresoarele existente pe platforma acestora.
În cazul în care distanță de parcurs până la cea mai apropiată benzinărie este semnificativă, existând riscul că presiunea în anvelope să crească influențată de drum, puteți apela și la serviciile unui service din apropiere pentru a face acest lucru.
Presiunea din pneuri poate fi verificată și acasă, în parcare. Nu este nevoie de echipament sofisticat, ci doar de un compresor (cu ceas sau digital) sau un manometru pentru pneuri.
Cum menținem presiunea potrivită în anvelope?
Păstrarea anvelopelor în stare bună de funcționare ține cont, printre altele, și de presiunea pe care o au. Este recomandat să verificăm acest lucru la aproximativ 30 de zile sau dacă variația temperaturii este de cel puțin 5-6 grade Celsius de la ultima verificare.
În cazul în care aveți senzori pentru măsurarea presiunii din anvelope, este bine să nu așteptați până aceștia vă vor avertiza deoarece este posibil că aceștia să nu poată detecta pierderea treptată a aerului, presiunea exagerată în acestea sau nu pot transmite informația către bord.
Este recomandată verificarea periodică dar, în mod special, înainte de un drum lung sau înainte de a trensporta ceva greu.
De preferat este încărcarea prneurilor cu azot în loc de aer. Acest lucru face că presiunea să nu fie influențată semnificativ de temperatura exterioară. Tot acest lucru prelungește viață unei jante , eliminând riscul de a ruginii, dar și a anvelopelor și astfel reducem riscul de explozie .
Consumul de combustibil este influențat de tipul gazului aflat în anvelope prin faptul că acesta păstrează presiunea mai mult timp ceea ce face că mașina să fie eficientă din punct de vedere al consumului.
Presiunea afectează pneurile
Conform studiilor, o presiune mai mare sau mai mică decât cea recomandată de producătorul mașinii pot afecta performanțele anvelopelor. Deplasarea pe carosabil cu anvelopele la o presiune scăzută cresc șansele că mașina să fie implicata într-un accident cu până la 300 %.
Presiunea afectează aderența anvelopelor, consumul de combustibil și uzura acestora.
Aderența este influențată de suprafața de contact a anvelopei dar și de dimensiunea acesteia. Presiune ridicată comparativ cu cea recomandată face ca dimensiunea suprafeței de contact să scadă.
Dacă presiunea scade sub nivelul recomandat atunci suprafața de contact crește dar, trebuie ținut cont că astfel, va crește consumul de carburant și uzura anvelopelor va fi neuniformă.
Tot o presiune scăzută crește riscul de acvaplanare a anvelopelor ceea ce înseamnă o instabilitate în timpul deplasări și în special în viraje, crescând riscul de accidentare.
Rezistența la rulare influențează consumul de combustibil. Cu cât suprafața de contact cu carosabilul este mai mare, cu atât scade eficiența privind consumul de carburtant.
Poți citi mai multe detalii dacă intri pe site-ul celor de la Continental și află ce alte informații noi și interesante pe care nu le cunoșteai până acum!
Sursa foto: Vadrexim