Deprecierea leului fata de euro. Cum se resimte la nivelul populatiei

259

Cursul de schimb a fost si inca continua sa constituie subiectul unor vii dezbateri din partea opiniei publice, dar si a unor analisti economici care si-au manifestat interesul si preocuparea pentru aceasta problema. Interesul este cu atat mai justificat, cu cat impactul relatiilor de natura internationala si al monedei nationale devine tot mai semnificativ asupra competentei interne observata in situatia economica.

Deprecierea leului in raport cu principalele valute determina scumpirea produselor importate. Aici se numara atat categoria de produse obisnuite, precum hainele sau alimentele, cat si preturile excursiilor in strainatate, ceea ce implica automat si o scadere a consumului, avand ca efect noi reduceri de personal in firme.

BNR anunta frecvent numeroase modificari fluctuatii ale cursului de referinta, evolutia pe care o prezinta euro o poti vedea, de exemplu pe pagina www.curs-valutar-bnr.ro. Banca Nationala a Romaniei incearca sa gasesca un nou echilibru intre inflatie, dobanzi si cursul valutar, in contextul acestor politici pro-ciclice de natura sa dea peste cap toate calculele macroeconomice.

Cauze interne si externe

Cauza deprecierii leului fata de euro este reorientarea unui numar destul de mare de investitori straini spre plasamente care prezinta un risc mai scazut. Se considera ca leul urmareste evolutiile surprinse in regiune, unde exista posibilitate de risc si investitorii prefera sa se orienteze catre zone mai sigure. Actualmente, exista un context nefavorabil pietelor emergente, in care fiecare investitor asteapta ca FED-ul (Rezerva Federala a SUA) sa creasca dobanda de referinta determinand astfel ca dobanzile in general sa craeasca pentru acele active denominate in dolari. Acest fapt arata ca nu doar leul a pierdut in raport cu euro, ci si alte cursuri valutare prezinta schimbari serioase.

Economistii explica faptul ca exista si alte cauze pentru deprecierea leului. Politicile fiscale care nu sunt fundamentate pot fi responsabile de producerea unui context care intr-un anumit moment ar putea creea niste conditii favorabile unor miscari bruste pe piata. De asemenea, toate cresterile salariale pe care le-a anuntat Guvernul, la pachet cu cresterea salariului minim pe economie, precum si celelalte masuri ce nu isi gasesc sprijin in dinamica veniturilor bugetare au posibile efecte in dezechilibrarea pietii. Mai exact, veniturile nu sunt suficient de mari incat sa acopere toate aceste cheltuieli, planand suspiciunea ca limita de 3% din Produsul Intern Brut a deficitului bugetar ar putea fi depasita.

Consecintele devalorizarii leului

Cotatia istorica si negativa pe care a surprins-o moneda nationala in ultimele luni se traduce pentru populatie prin mai multa munca pentru aceleasi venituri. Din cauza acestui factor, foarte multe dintre obiceiurile sau proiectele romanilor vor fi afectate si dezechilibrate in mod considerabil.

Conform dealerilor, vanzarile de masini noi vor scadea. Diferenta de curs ii determina pe clienti sa amane achizitiile pentru a astepta semne mai favorabile din partea economiei. Cand vorbim de sume, respectiv achizitii mai mari, aceasta diferenta a cursului valutar se poate materializa in sute sau mii de euro.

Consumatorii sunt foarte dezavantajati, cei care au de platit datorii in euro sau monede straine se afla intr-o situatie destul de complicata si imposibil de gestionat.

Apropierea sarbatorilor de iarna pune presiune si mai mare pe moneda nationala pentru ca importurile cresc si odata cu ele si cererea de valuta. Acest lucru va majora, implicit si inflatia, iar reactia imediata va fi cea de stopare a consumului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.