Efectele pozitive ale jocurilor video: stiinta o confirma!

204
Publicitate

Efectele pozitive ale jocurilor video: stiinta o confirma!Atat de multi copii si tineri sunt dependenti de jocurile video si raman lipiti de ecranele PC-urilor, consolelor, tabletelor si smartphone-urilor, jucandu-se chiar si cateva ore la rand. Orele petrecute “lipite” de jocurile online, dupa cum spun multi parinti, reprezinta un subiect de ingrijorare si adesea de conflict. Aceste aspecte pot favoriza socializarea, cooperarea si respectul pentru spatiile, regulile si timpii celorlalti, ajutand in acelasi timp la gestionarea frustrarilor si a infrangerilor.

Cu toate acestea, jocul corect, prin alegerea unor jocuri video adecvate varstei, poate favoriza dezvoltarea sau mentinerea unei intregi game de abilitati cognitive. In plus, exista multe jocuri video care permit un mod multi-player, permitandu-le copiilor sa se joace simultan cu prietenii si companionii lor, poate in aceeasi echipa, chiar si atunci cand acestia nu sunt fizic apropiati.

Publicitate

De la logica la emotii: aspectele pozitive ale jocurilor video

S-a demonstrat ca jocurile video pot stimula si imbunatati diverse abilitati cognitive: rezolvarea problemelor, capacitatea de a trece de la o activitate la alta intr-un timp scurt, viteza de procesare a informatiilor. Din acest motiv, ele pot fi utilizate si in scopuri educationale si terapeutice.

De asemenea, jocurile video au un impact pozitiv asupra diferitelor tipuri de atentie: ele permit dezvoltarea atentiei selective, adica a capacitatii de a selecta informatii relevante fara a fi distrasa, si a atentiei sustinute, adica a capacitatii de a se concentra asupra unor stimuli diferiti pentru o perioada mai lunga de timp.

In plus, in ultimii ani, un numar tot mai mare de studii au evidentiat modul in care anumite jocuri video pot stimula imaginatia si creativitatea, la fel cum jocurile de actiune pot avea un impact pozitiv asupra capacitatii de coordonare vizual-spatiala. Vezi mai multe pe  jocuri online gratis joaca cele mai tari jocuri.

Utilizarea jocurilor video in contexte educationale si sociale

Alte aspecte pozitive ale jocurilor video par sa fie legate de invatare si didactica: de fapt, s-a subliniat faptul ca, spre deosebire de o metodologie mai traditionala, jocurile video permit jucatorului sa experimenteze direct continuturile, cu conditia ca acestea sa fie adecvate varstei.

Exista, de exemplu, o serie de jocuri video de gen strategic cu tematica istorica care, in timp real, il cufunda pe jucator in batalii intre civilizatii antice, ceea ce ofera posibilitatea de a invata istoria tocmai prin intermediul jocului.

Utilizarea jocurilor video in contexte educationale si sociale

Alte aspecte pozitive ale jocurilor video par a fi legate de invatare si didactica: de fapt, s-a subliniat ca, spre deosebire de o metodologie mai traditionala, jocurile video permit jucatorului sa experimenteze direct continuturile, cu conditia ca acestea sa fie adecvate varstei.

Exista, de exemplu, o serie de jocuri video de gen strategic cu tematica istorica care, in timp real, il cufunda pe jucator in batalii intre civilizatii antice, ceea ce ofera posibilitatea de a invata istoria tocmai prin intermediul jocului. Jocul poate, de asemenea, sa imbunatateasca abilitatile de luare a deciziilor, sa stimuleze dezvoltarea inteligentei emotionale sau sa scoata la iveala subiecte sensibile care pot fi discutate cu copiii. Punctul forte al jocurilor video ar fi, in orice caz, acela de a face invatarea jucausa, stimuland motivatia si implicarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.