Contextul global este marcat de creșterea numărului de atacuri cibernetice, astfel că reglementările de securitate s-au intensificat. Directiva NIS2 impune standarde esențiale pentru consolidarea protecției infrastructurilor digitale critice, iar companiile din mai multe sectoare vor fi obligate să respecte noile cerințe pe care aceasta le cuprinde. În caz de neconformare, companiile și organizațiile riscă sancțiuni semnificative. De aceea, este foarte important să îți pregătești afacerea, parcurgând pașii corecți pentru conformarea cu NIS2.
Ce reprezintă NIS2 și de ce este importantă pentru afacerea ta?
Directiva NIS2 (Network and Information Systems Directive) a fost adoptată pentru a suplini lacunele vechii directive NIS, extinzând obligațiile companiilor și impunând măsuri de siguranță mai stricte. Noua formulă prevede ca toate organizațiile considerate esențiale sau importante să implementeze măsuri de securitate adecvate, menținând o supraveghere riguroasă asupra sistemelor informatice utilizate. Aceasta implică cerințe suplimentare de raportare, mai ales pentru afacerile din domeniul sănătății, infrastructură digitală (inclusiv furnizorii de servicii de Software Development, transportului, sau energiei.
Conform unui studiu ENISA, aproximativ 80% dintre companii nu dețin încă un plan detaliat de securitate cibernetică, însă adoptarea măsurilor de Cybersecurity pentru conformarea cu directiva NIS2 și implementarea acestora cu ajutorul unor echipe specializate te poate ajuta să îți protejezi afacerea împotriva riscurilor cibernetice actuale și să demonstrezi conformitatea cu standardele de siguranță impuse la nivel european.
Cum te ajută evaluarea vulnerabilităților să respecți normele directivei NIS2?
Evaluarea vulnerabilităților în sistemele IT este, de fapt, un prim pas spre conformitatea cu NIS2. Aceasta presupune identificarea punctelor slabe prin audituri de securitate și simulări de atacuri cibernetice realizate de specialiști în cybersecurity.
Printre vulnerabilitățile comune se numără, de regulă, configurări nesigure, acces neautorizat și lipsa criptării, iar fiecare dintre acestea poate reprezenta un risc major care favorizează atacurile cibernetice. Conform raportului Verizon 2023 Data Breach Investigations, 61% dintre breșele de securitate sunt legate de configurări greșite, fiind astfel evidențiată nevoia de a implementa măsuri de protecție adaptate activităților specifice organizației.
Nevoia unor măsuri de securitate adaptate afacerii
Odată ce vulnerabilitățile au fost identificate, este crucial să implementezi măsuri de securitate personalizate, pentru că fiecare afacere are cerințe specifice în funcție de industrie, dimensiune sau de tipul de date gestionate. De asemenea, implementarea măsurilor de securitate se bazează și pe standardele stabilite prin NIS2. Echipele de specialiști dezvoltă și implementează soluții care să răspundă nevoilor particulare ale afacerii, de la sisteme de autentificare cu mai mulți factori până la monitorizarea continuă a traficului de rețea.
Monitorizare constantă și raportarea incidentelor
Un alt aspect esențial al conformării cu NIS2 este capacitatea de monitorizare constantă a activităților din rețea și de raportare a incidentelor cibernetice. Directiva impune companiilor să notifice autoritățile în cazul unor incidente majore, această măsură fiind menită să asigure reacții rapide și coordonate în fața amenințărilor cibernetice.
Pentru că discutăm despre aspecte tot mai complexe din această perspectivă, este important să îți pregătești afacerea pentru viitorul cibernetic. NIS2 aduce, în acest sens, reguli stricte, dar și șansa de a-ți proteja afacerea pe termen lung. Respectarea directivei, prin evaluarea vulnerabilităților și implementarea măsurilor de securitate adaptate, va contribui, cu siguranță, la consolidarea unui scut digital solid pe care îl poți forma cu ajutorul unei echipe specializate.