Care sunt etapele esentiale ale ritualului de inmormantare?
Traditiile si obiceiurile legate de ritualul de inmormantare sunt numeroase, unele dintre acestea avand origini pagane, dar care s-au pastrat pana in ziua de astazi. Cu toate acestea, oamenii moderni au renuntat treptat la o mare parte dintre acestea, fie din lipsa timpului, fie din cauza ca le considera lipsite de importanta.
Unele dintre aceste obiceiuri insa au o simbolistic foarte puternica, mai ales cele de origine crestina, care au legatura cu divinitatea si viata de apoi.
Prin urmare, ritualul de inmormantare cuprinde 3 etape principale, de care cu totii – crestinii ortodocsi sau catolici – ar trebui sa tinem cont si sa le respectam, in memoria celor decedati si a stramosilor nostri.
- Priveghiul si Stalpii
Obiceiul priveghiului este destul de cunoscut in randul crestinilor, acesta reprezentand perioada dintre momentul decesului si inmormantare, in care toti cei care doresc isi pot aduce un ultim omagiu pentru persoana care a decedat, iar familia poate organiza procesiunea de inmormantare.
In schimb, „Stalpii” este denumirea unei slujbe care este oficiata in zilele premergatoare inmormantarii, de catre preot, care are nevoie de obiecte precum cadelnita cu tamaie, doliu, lumanari, sfesnic, o icoana, coliva, un pahar de vin si alte alimente pe care le-a binecuvantat inainte.
Pe langa preot, si cei care participa la priveghi trebuie sa se roage pentru sufletul celui decedat, pentru a-i fi iertate pacate si a ajunge in viata de apoi.
- Inmormantarea propriu-zisa
Inainte de a fi inmormantat, decedatul este primit, pentru ultima data pe pamant, in biserica, unde se tine o slujba pentru acesta. In timpul acestei slujbe, familia indoliata va oferi celor prezenti cate o lumanare, care poate fi insotita si de o batista, prosop, colac sau covrig.
De asemenea, coliva, colacii si vinul vor sta in biserica pe tot parcursul slujbei, fiind astfel sfintite, care vor fi oferite, la final, ca pomana celor prezenti si celor amarati.
De la locasul de cult, convoiul mortuar se va indrepta catre cimitir, respectand o anumita ordine: crucea purtata de o persoana apropiata, coliva si vinul, persoanele care poarta coroanele mortuare, cei care poarta sfesnicele, preotii si cantaretii, sicriul – care se poate afla intr-un dric sau poate fi purtat intr-o caruta – familia, rudele celui decedat si restul participantilor.
Odata ajunsi la cimitir, preotul va mai citi o rugaciune, dupa care va pecetlui groapa decedatului cu vin si untdelemn, iar familia acestuia va oferi de pomana, pentru sufletul plecat dintre cei vii, daruri precum articole de imbracaminte sau lenjerii de pat.
- Pomenirea dupa inmormantare
Obiceiul era ca toti participantii la slujba de inmormantare sa fie chemati, apoi, la o masa data pentru sufletul decedatului. Dar in ultima perioada, cei mai multi au ales sa imparta pachete de alimente, care reprezinta pomana pentru cel adormit.
Un aspect de care trebuie sa se tina cont are legatura cu perioada in care se face pomana. Daca inmormantarea si pomana au loc intr-o zi de post, bucatele oferite trebuie sa respecte insemnarile din calendarul religios.
Totusi, obiceiurile difera de la o regiune a tarii la alta, motiv pentru care recomandat este ca inainte de a incepe pregatirile de inmormantare, sa va sfatuiti cu un preot pentru a va spune ce trebuie sa faceti.
Un articol oferit de One Marck International srl, Servicii Funerare in Bucuresti.