Una din cele mai mari greseli ale parintilor pe care copiii trebuie sa le confrunte ulterior este sa scoata dintii de lapte inainte de vreme. Pentru ca parintii aleg sa nu mearga la un cabinet de stomatologie copii, unde dintii de lapte ar putea fi salvati pentru o perioada de timp pana la timpul la care acestia pot fi scosi in siguranta, se poate ajunge in majoritatea cazurilor la aparitia anomaliilor dento-maxilare ce pot fi tratate cu ajutorul aparatelor dentare sau chiar prin interventii chirurgicale complexe.
Motivele care determina pierderea prematura a dintilor de lapte la copii
De cele mai multe ori, cariile sunt raspunzatoare pentru pierderea dintilor de lapte. Cariile profunde care nu sunt tratate la timp pe motiv ca dintele de lapte oricum cade sunt principalul motiv al piererii dintilor temporari.
Caria de biberon afecteaza cel mai adesea dintii frontali si este cea mai agresiva afectiune in acest sens, iar netratarea cariei de biberon va duce la dezvoltarea cariilor si pe dintii definitivi care vor inlocui dentitia temporara.
Alte motive care determina pierderea dintilor temporari includ accidentele la joaca, interactiunile cu alti copii, precum si cazaturile si loviturile de pe bicicleta, role, trotineta sau orice alt dispozitiv pe care copiii nu il stapanesc bine.
Efecte negative ale extractiei premature a maselelor si dintilor de lapte
In cazul in care dintele sau maseaua este extras/a prematur, atunci molarul permanent va fi afectat in doua feluri:
- Fie va erupe pre devreme si va fi foarte vulnerabil la atacul acid al placii bacteriene si la aparitia cariilor;
- Fie va ramane inclus in osul maxilar si va aparea o punte osoasa peste radacina dintelui permanent succesor, ceea ce va necesita un tratament chirurgical si un tratament ortodontic complex.
Cum se realizeaza extractia dintilor temporari?
Inainte de extractia propriu-zisa a dintilor temporari, este nevoie de o radiografie dentara pentru a se observa pozitia dintelui si a osului adiacent, precum si pozitia dintelui vecin. Extractia se efectueaza sub anestezie locala. Dupa extractie copilul va trebui sa pastreze in dreptul dintelui extras o bucata de tifon sterila pentru a opri sangerarea.
Extractia dintilor temporari este o actiune simpla care, daca este efectuata sub directa supraveghere a unui specialist nu prezinta complicatii ulterioare.
Recomandari dupa extractia unui dinte temporar
Dupa extractia dintilor temporari, parintii trebuie sa isi supravegheze copiii pentru a evita lezarea partilor moi ale fetei, sub anestezia locala administrata. De asemenea, se vor evita activitatile fizice si joaca vreme de cateva ore de la extractie pentru a preveni sangerarea si deplasarea cheagului de sange de la locul extractiei.
Totodata, se va evita introducerea degetului in gura, se vor evita alimentele dure care pot produce leziuni la locul extractiei si copiii pot incepe (daca nu au inceput deja pana la momentul extractiei) sa aiba o igiena corespunzatoare si regulata de la cea mai tanara varsta pentru a evita aparitia cariilor dintilor temporari.